2024. április 26., péntek
Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata

Az emelt szintű érettségire készítenek fel

Az emelt színű érettségire készülő középiskolások számára felkészítő tábort szervez a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata, amely keretében a fiatalok számára az egyetem oktatói és a legkiválóbb phD hallgatói vezetik majd a különleges oktatást.

Az SZTE EHÖK Érettségi Előkészítő tanfolyama már az előző hónap elején elkezdődött, s ennek a részét képezi a tavaszi szünidőre (2014. április 17– 21.) meghirdetett tanulmányi tábor. A szervezők olyan tizenegy- és tizenkettedikes diákok jelentkezését várja, akik egy átfogó, tömbösített program keretében erősítenék meg tudásukat. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy segítsen a középiskolás tanulóknak az emelt szintű magyar, történelem, matematika, földrajz, angol vagy német érettségire való felkészülésben, egyúttal betekintést nyújtson az egyetemi oktatás rendszerébe is, így előadásokat, szemináriumokat és konzultációs órákat is szerveznek a tábor időtartama alatt. Az előkészítő ideje alatt az egységes gyakorlati tudás felépítésére irányulnak az órák összefüggő tematikái. Az interaktív kurzusokon a diákok minden kérdésükre egyetemi oktatóktól és doktorandusz hallgatóktól kaphatnak választ, a rendszeres számonkérések pedig még a program alatt rámutatnak a diákok számára kevésbé világos anyagrészekre. Az oktatók, a magyarországi emelt szintű érettségi követelményrendszer megismertetése mellett elméleti áttekintést is nyújtanak. Maga az intenzív képzés egyébként naponta, a pihenő és levezető periódusokkal együtt délelőtt 10 órától este nyolc óráig tartanak.

A diákoknak lehetőségük lesz a témakörökhöz kapcsolódó feladattípusok gyakorlására is, hogy biztos feladatmegoldási rutinnal vághassanak neki az érettséginek. A tábor szervezésében egyetemi oktatók és az SZTE legkiválóbb PhD hallgatói támogatják az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatot. A képzés hírét örömmel fogadó dr. Marsi István, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja szerint a tábor nem csupán az emelt szintű érettségire való felkészülésben segít, hanem egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a végzős középiskolások betekintést nyerhessenek az egyetem oktatási rendszerébe, kapcsolatokat építhessenek s megismerkedhessenek leendő hallgatótársaikkal, s hozzátette azt is, hogy végzős gimnazistaként maga is részt vett a jogelőd József Attila Tudományegyetem felvételi előkészítő táborában, s ennek nagy szerepe volt abban, hogy végül az SZTE lett az Alma Matere. Az előkészítő tábor benevezési díja: 20 000 Ft/tantárgy, azzal, hogy a költségek fedezik a napi háromszori étkezés, a kollégiumi szállás és az oktatás költségeit. A napi munka levezetéseként a jelentkezők megismerhetik az egyetemvárost és betekintést kaphatnak a hallgatói kulturális-közösségi életbe is. Bővebb információt az előkészítő tábor kapcsán a 06/20 376 8930-as magyar mobilszámon Papp Violától, illetve Láda Flórától, a 06/30 336 4317-es úgyszintén magyar mobilon, illetve a sztefelvi@gmail.com e-mail címre írva kaphatnak az érdeklődők.