2024. április 26., péntek

Temerin: koszorúzás a kopjafánál

Temerinben a hagyományokhoz híven ünnepi műsorral, majd március 15-én, szombaton a Nagytemető kopjafájánál emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire és dicső napjaira. A megjelentek előtt Csorba Béla a VMDP elnöke mondott beszédet. A rövid és tömör történelmi visszapillantást követően arról beszélt, hogy a forradalom és szabadságharc rendszerébe tartozik a határon átnyúló nemzetegyesítés gondolata is, amelyben a vajdasági magyarság jeleskedett az elmúlt években.

Megemlékezők a Nagytemető kopjafájánál (Fotó: Góbor Béla)

Megemlékezők a Nagytemető kopjafájánál (Fotó: Góbor Béla)

– Van még egy olyan értéke március 15-ének, amelyre újra, meg újra figyelmeztetni kell, mert a hatalmasok el szokták felejteni. Ez pedig a sajtószabadság kérdése. A sajtószabadság elve ugyanis a vajdasági magyarok számára még nem valósult meg. A kérdésben egypárti uralmat tapasztalunk, ami sokszor azt jelenti, hogy a kellemetlen témákat, amelyekről a vajdasági magyarság elvárná, hogy szóljanak a tájékoztatási eszközök, elhallgatják, vagy ha érintik is, akkor megnyirbálják a vele kapcsolatos szövegeket.

– Azt szeretném – mondta Csorba – ha a megemlékezésről szóló tudósításokban nem a történelmi visszapillantást emelnék ki az eseményről tudósítók, hanem a szembenézést a jelennel, ami éppen március 15-e elvei miatt fontos. Ez mindannyiunk számára fontos. Petőfi már akkor nagyon jól tudta, hogy társadalmi demokrácia sajtószabadság nélkül nem valósulhat meg. Ha komolyan azt akarjuk, hogy a magyar közösségnek külső és belső szabadsága legyen, ha úgy tetszik autonómiája, akkor nélkülözhetetlen, hogy ehhez az első lépést megtegyük, ami a sajtószabadság

A beszéd elhangzása után, amit a jelenlevők megtapsoltak, a kopjafánál koszorút helyezett el az Első Helyi Közösség, a VMDP, a VMSZ és a civil szervezetek.