2024. április 26., péntek

Az MNT demográfiai akciótervének megvalósulásáról

„A Magyar Nemzeti Tanács 2013 őszén hetedik stratégiai dokumentumaként fogadta el az MNT Népesedési Akcióterv 2013–2017 időszakra szóló dokumentumot, amely a vajdasági magyarság demográfiai helyzetelemzése mellett konkrét ajánlásokat is megfogalmaz annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösségre is jellemző népességfogyást mérsékelni tudjuk.

A demográfiai akcióterv megvalósításában az MNT szoros együttműködést alakít ki azokkal az intézményekkel, szervezetekkel és médiumokkal, amelyeknek fontos szerepük van a demográfiai akciótervben megfogalmazott intézkedések gyakorlati megvalósításában. Az MNT ennek érdekében már több alkalommal konzultált az illetékes szervekkel, akik részesei lesznek az akcióterv végrehajtásának. Március 14-én az MNT illetékesei a Magyar Nemzeti Tanács által alapított és társalapított intézmények képviselőivel tanácskoztak, ahol dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke felkérte az intézményvezetőket az együttműködésre és a családbarát munkahelyek bevezetésének kezdeményezésére. A Vajdaságban még nem terjedt el a családbarát közgondolkodás, a munkáltatók nem látják potenciális lehetőségnek a munkavállalóikba való befektetés előnyeit, e szemléletváltoztatást véli az MNT fontosnak, és a saját munkavállalói besorolásánál már alkalmazza ezt az elvet.

Az intézmények képviselői örömmel fogadták a kezdeményezést és együttműködési szándékukról biztosították az MNT munkatársait” – olvasható az MNT pénteki közleményében.