2024. április 26., péntek

Leváltás és választás

Ma új tanács alakulhat Temerinben

Miután egy héttel ezelőtt létszámhiány miatt nem lehetett megtartani a községi képviselő-testület ülését, Gusztony András, a testület elnöke mára, március 12-ére tűzte ki a folytatást. Napirenden csupán egyetlen pont szerepel, mégpedig a polgármester leváltása, amit 20 képviselő kezdeményezett. Akkor Gusztony elnök dinamikus egyhetes időszakot vetített előre Temerin politikai életében, amin a pártok koalícióalakítási konzultációs megbeszéléseit értette.

Ugyanazzal a keltezéssel – mint amellyel a képviselők megkapták a létszámhiány miatt félbeszakadt ülés folytatásáról szóló értesítést – kézbesítették ugyanarra a napra, a félbeszakadt ülés befejezése utáni időre, új napirenddel a következő ülés összehívásáról szóló meghívót, ugyancsak egyetlen napirenddel. Erre az ülésre a község polgármestere, a polgármester helyettese és a községi tanácstagok megválasztását javasolja a községi képviselő-testület elnöke.

Mindezekből akár az a téves elképzelés is következne, hogy megállapodásra jutottak az önkormányzatban képviselethez jutott pártok, és akár már a koalíciós szerződést is megkötötték. Ám a helyi politikai színtér ismerői tudják, hogy az új községi hatalmat gyakorló koalíció létrehozása tegnap délig még nem történt meg. A pártok között csak abban van egyetértés, hogy le kell váltani az aktuális polgármestert, aki kilépett a DP-ből, és csatlakozott az Új Demokrata Párthoz. Az okok felsorolása nagyon hosszú lenne az egyéni sérelmektől kezdve a költségvetési eszközök törvényellenes kezeléséig.

Úgy tűnik, a pártok álláspontja nemigen közeledett egymáshoz. Az önkormányzatot alkotó 14 párt és polgári csoport (!) 33 képviselője mind a hatalom részese kíván lenni, a kérdés, hogy ki kivel lépne koalícióba. A pártok egyik csoportja azt szeretné, ha még a parlamenti választások előtt megalakulna az új községi kormány, a másik pedig azt, hogy majd csak a választások után. Ez utóbbinak szószólói a haladók, akik annak lehetőségét sem zárják ki, hogy bevezetik a kényszerigazgatást a községben, tudván, hogy akkor az új helyi választásokig ők lennének a kényszerigazgatók, a választásokon pedig nyilván nyerésre állnak majd. Erősödésüket kifejezi, hogy a napokban felbomlott a Prosperitás polgári csoport, és a két képviselő átállt a haladókhoz. Velük most már a SZHP-nak kilenc képviselője van az önkormányzatban. A mai napig azonban marad a kérdés, hogy maguk mögött tudhatnak-e még olyan pártokat, akik hajlandók nézeteik követésére.

A mai napon megtörténhet, hogy Vladimir Capik polgármester leváltását követően a már új községi képviselő-testület ülésen minimális többségi támogatással megválasztják nemcsak az új polgármestert, hanem helyettesét és a községi tanács tagjait is.