2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

A németek építenék, a civilek szakmai fórumot tartanak

Az esseni székhelyű osztrák–német WTE Wassertechnik társaság a napokban még egyszer emlékeztette a nagybecskereki önkormányzatot arra, hogy nemzetközi közbeszerzési eljárásban választották ki a kompániát a vízgyár építésére. A legjobb ajánlatot ők nyújtották be, pilótaberendezésükkel pedig megtalálták a megfelelő technológiai megoldást az arzénes víz megtisztításához.

Az önkormányzat vonakodása ellenére a németek továbbra is készek arra, hogy elkezdjék a 2012 áprilisában szerződésbe foglalt projektum megvalósítását. A WTE emlékezteti a város közvéleményét, hogy 16 országban, több mint 19 millió ember számára biztosítanak egészséges ivóvizet. Szerbiában a nagybecskereki vízgyár építése lenne az első beruházásuk, amelynek köszönhetően 15 évre megoldódna a Béga menti város ivóvízellátása.

Miközben nem látni a vízgyár körüli vitának a végét, addig néhány civil szervezet utcai tiltakozásokat kezdett. Csütörtökön 18 óra kezdettel pedig vitaestet tartanak a Kultúrközpontban, amelyen ismert szakemberek (dr. Mileta Perišić, dr. Božo Dalmacija, dr. Miroslav Kukučka, dr. Saša Petković, Živojin Đurin professzor) részvételével arra a kérdésre keresik a választ, hogyan lehetne a legcélszerűbben egészséges ivóvizet biztosítani a Béga menti háztartások számára, amelyekben 2004 óta nem használhatják a vezetékes vizet. A fórumon valószínűleg részt vesz Milorad Bjelogrlić, a Városi Vízművek korábbi igazgatója (aki a németekkel aláírta a szerződést a vízgyár építéséről) és Mileta Mihajlov volt nagybecskereki polgármester is. A szervezők remélik, hogy a hallgatóság körében ott lesznek a politikai pártok képviselői is.