2024. április 26., péntek

Vita a Színház körül

A Vajdaság Ma hírportál Danyi Zoltán író tollából közölt jegyzetet az Újvidéki Színház, az ott megrendezésre kerülő és nem kerülő darabok kapcsán. Jegyzetében szól a színház igazgatója körüli választásról és arról, hogy ez az intézmény helyet ad a politikai választási propagandának. Erre a jegyzetre szerkesztőségünkbe érkezett két reagálás. Az alábbiakban közöljük Danyi Zoltán jegyzetét és azt a két levelet, amelyet szerkesztőségünk kapott.

A virágzó barackfáknak

A mai hírekben olvasom (mennyivel jobbak azok a napok, amikor az ember nem olvas napilapot), szóval a mai hírekben első helyen szerepel, hogy az egyik vajdasági magyar párt az Újvidéki Színházban tartotta a választási kampányát. Helyes, mondom magamban.

Némileg persze érintett vagyok a dologban: ebben a színházban kellett volna bemutatni idén ősszel az egyik drámámat (Keszég László rendezésében). Mivel azonban az említett párt nemrég egy új igazgatót helyezett a színház igazgatói székébe, és mivel ennek az igazgatóváltásnak a furcsaságait néhány, egyébként nagyon kevés barátommal (pl. Végel Lászlóval) együtt magam is szóvá tettem, ezért teljesen érthető, hogy az Újvidéki Színházban nemkívánatos alak lettem. Mi sem természetesebb ennél. (Végel Lászlónak nagyobb szerencséje volt: a Neoplanta alapján született előadás még átcsúszott valahogy a résen – és milyen jó, hogy így alakult, mert az elmúlt évek egyik legjobb színházi előadása lett, nem csak tartományi, nem is csak országos szinten.)

Az említett vajdasági magyar párttal egyébként semmi bajom nincsen: nem rosszabb, igaz, nem is jobb a többi balkáni pártnál. És azzal sincs bajom, hogy az íróknak nincs helyük a színházban. Tulajdonképpen úgy gondolom, hogy a rendezők is feleslegesek, a dramaturgok meg pláne. De ami engem illet, igazán el tudom képzelni a színházat színészek nélkül is, sőt néha szerintem is sokkal jobb lenne, ha nem akadékoskodnának folyton az ostobaságaikkal meg a primadonnáskodásaikkal.

Tehát még egyszer mondom, hogy teljesen érthető legyen: nagyon helyes, hogy az Újvidéki Színházban választási kampányokat, pártkonferenciákat, pártkongresszusokat, tisztújító közgyűléseket tartanak. Elvégre, aki a széket adja, teljes joggal kérheti, hogy mi legyen és mi ne legyen a műsor. Elismerem, hogy így van – és ezt a helyzetet elfogadom. A drámámat pedig ma este nyolckor felolvasom az erdő szélén, a szántók határában, a fűszálaknak, a rögöknek, a nyíló rügyeknek, és külön tisztelettel a már teljes pompájukban virágzó barackfáknak.

DANYI Zoltán (Vajdaság Ma)

A valós állítások virágzásáért

Reagálás Danyi Zoltán Jegyzet: A virágzó barackfának című cikkére

Danyi Zoltán szerzőként nehezményezi, hogy az Újvidéki Színházban bekövetkezett igazgatóváltás miatt az ő drámája nem került bemutatásra, ugyanakkor ,,az egyik vajdasági magyar párt” – ez a párt a Vajdasági Magyar Szövetség, az ing tehát az övé, e rövid reagálásban magára is veszi – ott mutatta be választási programját.

Azt, hogy az új igazgató változtatott-e az elődje által meghirdetett repertoáron vagy nem, kezelhető politikai kérdésként, csak nem előremutató, mert a Danyi által megfogalmazott, egyáltalán nem burkolt vád értelmében akkor sem Végel László, sem Alföldi Róbert nem mozoghatott volna az új igazgató színházi terében, nem lehetett volna bemutatójuk. Ez a kérdés tehát mégis inkább szakmai, és mint ilyen, Venczel Valentinra és Danyi Zoltánra tartozik. Reméljük, kiderül, mi is történt.

Ami azonban a Vajdasági Magyar Szövetségre és a március 5-én, az Újvidéki Színházban megtartott választási programbemutató kapcsán erre a magyar pártra vonatkozik, arra reagálni kíván: a Vajdasági Magyar Szövetségnek akkor is volt programbemutatója, rendezvénye, kampányeseménye az Újvidéki Színházban (2007. január 13., 2007. január 15., 2008. december 28., 2008. április 29., 2010. május 28., 2012. április 21., 2012. április 25.), amikor nem ez az új igazgató ült az igazgatói székben, hanem a régi. Tehát Danyi Zoltán állítása, miszerint az új igazgató vitte be az egyik magyar pártot az Újvidéki Színházba, nem találkozik a valósággal.

A VMSZ sajtószolgálata

Nincsenek kívánatos és nem kívánatos személyek

Kedves Zoli!

Valóban, jól informálódtál, március 5-én a VMSZ az Újvidéki Színházban tartotta programbemutató nagygyűlését. Mint bizonyára te is tudod, a VMSZ ilyen jellegű rendezvényeit 15 éve a Színházban tartja. Elvégre az Újvidéki Színház a Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt jelentőségű intézménye, a vajdasági magyar közösség igen fontos művészeti műhelye. Miért ne adott volna helyet a legjelentősebb vajdasági magyar párt egyik rendezvényének?

A pártrendezvény és a te műved az Újvidéki Színházban történő bemutatása (vagy nem bemutatása) között nem áll fenn összefüggés. Először is: az Újvidéki Színház igazgatóját nem az „említett párt” helyezte székébe, hanem Újvidék város közgyűlésének egyhangú szavazása következtében került megválasztásra. Az új igazgató első, és erre az évadra továbbra is legaktuálisabb prioritása a meghirdetett repertoár maradéktalan megvalósítása. Az eddigi bemutatók ezt az álláspontját csak alátámasztották. Végel László, Urbán András, Alföldi Róbert, Puskás Zoltán nemcsak „átcsúsztak”, hanem az új igazgató ígéretével és ízlésével egybevágó döntések következtében bemutatásra került produkciók, alkotások megvalósítói voltak.

Kedves Zoltán! A veled való együttműködés (a Csehek című dráma) a 2014/15-ös repertoár részét képezné, képezte volna. Az említett évad programjával kapcsolatosan még csak az alkotókkal és írókkal történő tárgyalások folynak. Ezek a tárgyalások az évad egységes arculatának kialakítását és a projektumok pénzügyi hátterének biztosítását célozzák meg, vagyis szóba se kerülnek a „kívánatos vagy nemkívánatos személyek”. Éppen ezért is vettem zokon tőled, hogy magadat a nemkívánatos személyek sorába helyezed, már csak azért is, mert én egyáltalán nem foglalkoztam azzal (nem is tudtam róla), hogy te az én jelölésem ellenzői közé tartozol. Ha tudtam volna, akkor ezt szíved jogaként kezeltem volna, és alkotói megítélésed vonatkozásában – az irántam érzett szimpátiád vagy antipátiád – nem jelentett volna semmit.

Végezetül: arra a lehetetlen dologra kérlek, hogy legalább a magad részéről ne járulj hozzá a vajdasági magyar közegre oly jellemző acsarkodás és ellenségeskedés fönntartásához. Ne vegyél részt egy vesztes csata utóvédharcaiban...

Tisztelettel

VENCZEL Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója