2024. április 26., péntek
TENISZ

Serena megelőzi példaképét

Az amerikai Serena Williams a pénteki nyilatkozatában elismerte, hogy pályafutása elején az újvidéki születésű Szeles Mónika inspirálta. A világranglista első helyén töltött időt figyelembe véve a fiatalabbik Williams a jövő héten megelőzi Szeles Mónikát: Serena hétfőn a 178. hetét kezdi meg a világranglista élén, ahol Szeles 177 hetet tartózkodott.

Még mindig nem hiszem el, hogy ez sikerült. Mónika szintjét elérni valami hihetetlen dolog, hiszen mindig is ámulattal néztem a játékát. Ő volt a kedvenc teniszezőm, a kedvenc sportolóm – mondta Serena. A ranglista első helyén a legtöbb időt a német Stefi Graf töltötte (377 hét). Martina Navratilova 332, Chris Evert 260, Martina Hingis pedig 209 héten át vezetett a világranglistát.

Lajovićnak nem sikerült

Dušan Lajović közel járt a nagy sikerhez Indian Wellsben. A pályafutása első 1000-es tornáján szereplő szerbiai teniszező egyenrangú ellenfele volt az 1. forduló több mint két órás mérkőzésén a lényegesen tapasztaltabb és előkelőbben rangsorolt cseh Lukáš Rosolnak, végül mégis vereséggel hagyta el a pályát, s egyetlen vigasza, hogy azért ő is halad a rangsorban. Lajović nyerte el elsőként a riválisa adogatását, majd rövidítésben nyerte meg az első játszmát. A második játszmában 5:5-ig tartott az egyensúly, ekkor a cseh breakelt, majd a döntő játszmában még egyszer elnyerte Lajović adogatását, és ezt az előnyt rutinosan meg is őrizte.

Az Indian Wells-i tornán mindkét mezőnyben csak egy-egy váratlan eredmény született. A férfiknál a cseh Jan Vesely kiütötte az utóbbi időben nagy formában szereplő holland Igor Sisjlingot, míg a nőknél Taylor Townsend amerikai tini a tapasztalt olasz Karin Knappot múlta felül. Ellenfelet kapott a mai 2. fordulóra Ana Ivanović. A 11. kiemelt szerb a kaliforniai tornán a 19 éves ukrán Elina Szvitolinával kezd, akit eddigi két meccsükön fölényesen le tudott győzni. Novak Đoković az éjjel tudta meg kivel kezd, amikor befejeződött a román Victor Hanescu és a selejtezős francia Stephan Robert találkozója. Az éjjeli műsorban a női 2. fordulóban két szerbiai volt érdekelt. Közép-európai idő szerint éjfél után Bojana Jovanovski a dán Caroline Wozniackival, Jelena Janković pedig az osztrák Yvonne Meusburgerrel találkozott.

A 16 éves Ivana Jorović is pompásan kezdett a brazíliai Campinasban az első kiemelt román Irina-Camelia Begu ellen. A román fel sem ocsúdott a meglepetéstől, Ivana már meg is nyerte az első játszmát. Ezután azonban fordult a kocka, Begu összeszedte magát, egyenlített, majd egészen egyenrangú harmadik játszmában jutott a negyeddöntőbe. A čačaki tehetség mégis elégedett lehet, mert vagy 30 helyet javít a ranglistán, s a következő héten újabb brazíliai tornán próbálkozik.

Az iráni Kishben a nagykikindai Peđa Krstin elődöntős lett a futures tornán, amivel öt új pontot szerzett, s ezzel 6-7 helyet javít. Krstin ma a döntőért a 24 éves és a ranglistán 339. osztrák Michael Linzerrel mérkőzik.