2024. április 26., péntek

Egy helyett hármat!

A Vajdasági Magyar Szövetség az Újvidéki Színházban tartotta meg szerda este székvárosi kampányrendezvényét, az esős idő ellenére a párt jelöltjei telt ház előtt mutatkoztak be, beszéltek programtervükről.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Bátran, de felelősséggel jelmondat alatt zajló választási kampány programbemutatóján a Himnusz elhangzása után Erdély Lenke pártalelnök, a VMSZ városi szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlevőket, arról beszélt, hogy tavaly ünnepelték megalakulásuknak 15. évfordulóját, az újvidéki szervezet alapítójának, Galambos Lászlónak nagy bátorságra volt szüksége ahhoz, hogy tíz emberrel-taggal megkezdje párttevékenységét. – Újvidék területén 3,8 százalék a magyar lakosság aránya, nagyon fontosnak tartjuk nyelvünk közösségmegtartó erejét – enélkül nem tudnánk megőrizni identitásunkat. A lakossághoz is eljuttatott VMSZ-programból kiderül, hogy Újvidéken az anyanyelvű oktatásnak kiemelkedő jelentőséget tanúsítottunk, a bölcsődétől az egyetemig – magyarázta az elnök asszony, majd említést tett az épülő, 350 magyar egyetemista számára tervezett Európa Kollégiumról, amely minden bizonnyal májusban elkészül. – Szórványban magyarnak lenni annyit jelent, hogy nap mint nap tennünk kell valamit megmaradásunkért. Gyermekeinket magyar tannyelven taníttatjuk, mert nyelvében él a nemzet – emlékeztetett Erdély Lenke.

A rendezvényen Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszony felszólalásába megpróbálta belesűríteni mindazt, amit ez elmúlt négy esztendőben tettek és végeztek nemzetpolitikai téren, egy szóval igyekezett érzékeltetni: összetartozás. – Mintegy 600 ezer honfitársunk igényelte a magyar állampolgárságot, nekik lehetőségük lesz részt venni a választásokon, a budapesti parlament ismét összmagyar parlamenté válhat. Arányaiban a vajdasági magyarság közül igényelték legtöbben az állampolgárságot. Szeretném, ha a vajdasági magyarságnak továbbra is egy olyan erős vezetőrétege lenne, amely a helyi lehetőségeket felismerve fogalmazza meg programjait – mondta a többi között a magyarországi vendég.

Vicsek Annamária logopédus a 6-os szám alatt szerepel a városi szervezet jelöltjeinek listáján, felszólalásában emlékeztetett mindarra, amit az elmúlt években Újvidéken megtettek a magyar oktatás érdekében.

– Újvidéken a magyar tannyelvű általános iskolákban az elmúlt években az osztálylétszám stagnál. Az első év eredményeként 20 százalékos növekedést értünk el, a város szintjén ez 5 gyermek, ezen a szinten megtartottuk a 35 fős szintet, annak ellenére, hogy Újvidéken minden évben kb. 200-zal csökken a beírt elsősök száma. A magyar osztályokban a létszám nem változik, ez szép eredmény – magyarázta Annamária, majd az elöregedésről beszélve megemlítette, hogy kezdeményezéseik keretében fiataljainkat arra fogják buzdítani, hogy merjenek gyermeket vállalni – ne csak egyet, hanem legalább hármat! – Csak ekkor lesz erős a magyar nemzet, csak így maradhatunk meg sokan – magyarázta a jelölt.

Pásztor István pártelnök felszólalásában megmagyarázta, hogy programjukat a segítségnyújtásra építették, megmagyarázta, miért nevezhető nemzetinek pártprogramjuk: Rólunk szól, mindannyiunkról, idevalósi vajdasági magyarokról. A VMSZ listáján szerepelnek földművesek, egyetemi tanárok, fiatalok és nyugdíjasok is, a program mindannyiukhoz szól! Azt indítványozza, hogy maradjunk itt, itt teremtsünk magunknak egzisztenciát, jobb jövőt! A VMSZ ehhez nyújt segítő jobb kezet – hallottuk a többi között az elnöktől.

A számos vendég között jelen volt Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, továbbá a VMSZ köztársasági képviselőjelöltjei is: Pásztor Bálint, dr. Varga László, Kovács Elvira és Fremond Árpád, Pék Zoltán nem tudott részt venni a rendezvényen. A városi szervezet képviselőjelöltjei: Bancsi Edit, Bancsi Ferenc, Bátori Ferenc, Deli Andor, Delić Eleonóra, Kabók Roland, Ladisity Melinda, Madarász Áron, Snejder Sára Ildikó, Szőlősi Zoltán és a már említett Vicsek Annamária.