2024. április 26., péntek

Temerinben ketyeg az óra

Holnap felmentik tisztségéből a polgármestert, így megszűnik a tanács mandátuma is

Csütörtökön 9 órára hívta össze egyetlen napirendi ponttal a temerini községi képviselő-testület ülését Gusztony András, a testület elnöke, ez pedig a polgármester felmentéséről szóló határozat meghozása.

Már huzamosabb ideje a szóbeszéd tárgyát képezi a városban a képviselő-testületi többséget alkotó koalíció felbomlása. Mivel a pártok helyi vezetői és maga a polgármester is jó ideig hallgatott a felszín alatti ellentétekről, a közvélemény többnyire utcai beszélgetésekből és a „jól értesültek” internetes felületeiről tájékozódhattak a háttérinformációkról. Miután pedig a média is szellőztetni kezdte a kérdést, a közszereplők is megszólaltak.

Gusztony András szerint ízeire hullott a községet irányító koalíció, miután nyilvánvalóvá vált, hogy Vladimir Capik polgármester kilépett a DP-ből, és csatlakozott a Boris Tadić vezette ÚDP-hez. Annak érdekébe, hogy az ellehetetlenedett testületi munka miatt nehogy bevezessék az ideiglenes intézkedéseket a községben, február 25-én 20 képviselő (a 33-ból) indítványozta a polgármester leváltását, és kérte, hogy a beadványukról az önkormányzat törvényes határidőn belül hozzon határozatot. A döntés meghozásával vélhetően adottak lesznek a feltételek egy új koalíció felállítására, amely képes lesz a község vezetésére.

A polgármester leváltására az indítványt aláírta az SZHP 7, a VMDP és a VMSZ 3-3, az Új Szerbia 2, valamint az SZDP, az SZMM és az LDP 1-1 képviselője. A leváltást kérte a DP listáján az önkormányzatban mandátumhoz jutott két képviselő is, akik kiléptek a pártból, és független képviselőként szerepelnek. Az indítványt nem írták alá az SZSZP, a PUPS, a VSZL, az SZRP és a Prosperitás polgári csoport képviselői.

A leváltása előtt álló Vladimir Capik polgármester a belgrádi Blic napilapnak úgy nyilatkozott, hogy egyes pártok azért követelik menesztését, mert elhagyta a DP-t, és átigazolt az ÚDP-be. Mások viszont tudni vélik, hogy a leváltási indítványt azután tették meg, hogy a polgármester a költségvetési revíziós inspekció meghagyására a juttatások szabálytalan kifizetése miatt felmentette tisztségéből 3 tanácsosát. Az ügy miatt szabálysértési eljárás is indult néhány közmegbízatást vállalt személy ellen.

Mindenesetre, ha csütörtökön leváltják a polgármestert (és miért ne történne meg), bukik a községi tanács, vagyis megszűnik a mandátuma az alpolgármesternek és a tanács tagjainak is. Ám valamennyien helyükön maradnak és végzik a feladatukat mindaddig, amíg meg nem választják az új polgármestert, és ki nem nevezik a tanácsot. A polgármestert felmentését indítványozók párthovatartozásából már előrevetítődik az új községi tanács összetétele. Az óra azonban ketyeg tovább. Az önkormányzatnak egy hónap áll majd rendelkezésére az új polgármester megválasztására és a tanácstagok kinevezésére.