2024. április 26., péntek

Serleg az eredetinek és a hasonmásnak is

Roger Federer pályafutása 78. ATP-serlegét nyerte Dubajban – amivel ugyan nem mozdult el a ranglista 8. helyéről –, s ezen a hétvégén titulusszerző lett a svájci teniszező játékban hasonmásának nevezett 22 éves bolgár Grigor Dimitrov is, aki az első acapulcói kemény pályás tornán diadalmaskodott.

Federer és Berdych (Fotó: Beta/AP)

Federer és Berdych (Fotó: Beta/AP)

Federer a dubaji döntőben ugyanúgy verte a cseh Tomáš Berdychet, mint előző nap az elődöntőben Novak Đokovićot. Elveszítette az első játszmát, azután azonban döntő fölényt harcolt ki, ami a 12. győzelme volt a cseh ellen.

Dimitrov a mexikói tornán bravúros módon jutott a serleghez, hisz a negyeddöntőben a lett Ernests Gulbist, az elődöntőben a brit Andy Murray-t és a döntőben a dél-afrikai Kevin Andersont is kemény, háromjátszmás csatában múlta felül. Érdekes, hogy a bolgár pályafutása második serlegéhez a rövidítések hibátlan lejátszásával jutott. Murray és Anderson ellen is eggyel kevesebbszer breakelt, mindkettőjük ellen viszont mindkét rövidítésben magabiztosnak bizonyult. Dimitrov ma 16. lesz a ranglistán, ami az eddigi legjobbja.

Az acapulcói női tornán a melbourne-i döntős Dominika Cibulková pályafutása negyedik WTA-serlegét vehette át, az új pontokkal pedig eddigi legjobbjaként feljutott a ranglista 11. helyére. Ennek következménye, hogy Ana Ivanović a 13.-ra csúszik le. A brazíliai Florianapolisban a cseh Klára Zakopalová pályafutása 3. serlegét nyerte. Érdekes, hogy az első kettőt még 2006-ban lánykori nevén, Koukalováként szerezte. Zakopalová a döntőben 4:6, 2:5-ös hátrányban volt a spanyol reménység Garbine Muguruza ellen, aki érthetetlenül visszaesett, és a cseh onnan zsinórban 11 játékot nyert.

Ezen a héten a legjobbak, férfi- és női mezőnyben is, a kaliforniai Indian Wellsben játszanak. A sorsolás még nem ismert, mi több, még a selejtezők párosítását sem tették közzé, így nem tudni, hogy Dušan Lajović, Babos Tímea és Vesna Dolonc kivel játszik a kétfordulós minősítőben.

Több szerbiai ezen a héten a kisebb tornákon indul. Jovana Jakšić valószínűleg a kettes számú kiemelt lesz Irapuatóban, Peđa Krstin a benevezési listán az iráni Kishben a 6-os rajtszámot kapja, Györe László pedig tegnap az antalyai rajtlista 9. helyén állt, s csak akkor lesz kiemelt, ha az előtte levők közül valaki mégsem szerepel. Megkezdte már a játékot a brazíliai Campinasban a 16 éves Ivana Jorović, aki a selejtező rajtján 7:5, 6:4-re nyert a spanyol Lucia Cervera ellen, következő riválisa pedig a ranglistán 288. argentin Catalina Pella.

DUBAJ. – A férfitorna döntőjében: Federer–Berdych 3:6, 6:4, 6:3.

ACAPULCO. – A férfitorna elődöntőjében: Dimitrov–Murray 4:6, 7:6, 7:6, Anderson–Dolgopolov 6:1, 5:7, 6:4, döntő: Dimitrov–Anderson 7:6, 3:6, 7:6. Nők, elődöntő: Cibulková–Zsang 4:2 – feladás, McHale–C. Garcia 3:6, 6:2, 7:5, döntő: Cibulková–McHale 7:6, 4:6, 6:4.

SÃO PAULO. – A férfitorna negyeddöntőjében: Lorenzi–Monaco 7:6, 6:7, 6:4, Bellucci–Kližan 6:3, 6:3, Delbonis–Montanes 6:4, 6:3, Haas–Zeballos 6:3, 5:7, 6:2, elődöntő: Lorenzi–Haas 6:3, 3:2 – feladás, Delbonis–Bellucci 6:4, 6:7, 6:4.

FLORIANAPOLIS. – A női torna elődöntőjében: Zakopalová–Suárez 6:3, 3:6, 6:2, Muguruza–Svedova 6:2, 6:3, döntő: Zakopalová–Muguruza 4:6, 7:5, 6:0.