2024. április 26., péntek

Kedvező kamatfeltételekkel juthatnak hitelhez

Az adai önkormányzat és a Tartományi Garanciaalap megállapodást írtak alá a mezőgazdasági termelők támogatásáról

Bilicki Zoltán adai polgármester és Goran Vasić, a Tartományi Garanciaalap igazgatója csütörtökön Adán megállapodást írt alá, hogy a községi állattenyésztők, gyümölcstermesztők és kertészek kedvező kamatfeltételekkel jussanak hitelhez hét kereskedelmi banknál mezőgépek és más mezőgazdasági berendezések vásárlásakor.

Az adai önkormányzat és a Tartományi Garanciaalap a napokban pályázatot írt ki az állattenyésztők, a gyümölcstermesztők és a kertészek részére a megfelelő feltételekkel – magyarázta Bilicki Zoltán. – A pályázat értelmében az önkormányzat a 7,5 százalékos banki kamatból több mint kétharmad részt átvállal, így a hiteligénylőknek legfeljebb 2,2 százalékos kamatot kell törleszteniük a következő években. Ennek az alapfeltétele, hogy a termelők sikeresen pályázzanak. A pályázati összeg 3000-től 25 000 euróig terjedhet. A megpályázott és elnyert összeget a termelők különböző beruházásokra költhetik, így öntözőrendszerek vásárlására, üvegházak felállítására vagy traktorok, illetve más mezőgépek beszerzésére – nyilatkozta az adai polgármester.

Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy a hitelt folyósító bankok névsorát megadják a pályázó termelőknek, akik így maguk is megpróbálhatnak minél kedvezőbb hitelfeltételeket kialkudni a pénzintézeteknél. A hitel esetében az éves kamat legfeljebb 7,5 százalék lehet, amennyiben a termelő ennél kedvezőbb kamatfeltételeket tud kiharcolni a banknál, akkor a megígért 2,2 százalékos kamatnál is kevesebbet kell visszafizetnie.

Goran Vasić, a Tartományi Garanciaalap igazgatója elmondta, hogy a projektum megvalósításába tavaly kezdtek bele három önkormányzat részvételével, ezekhez csatlakozott most Ada község.