2024. április 26., péntek

A parlament megválasztotta Ukrajna új miniszterelnökét és kormányát

Miniszterelnökké választotta az ukrán parlament csütörtökön Arszenyij Jacenyukot, a Julija Timosenko volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetőjét.

Arszenyij Jacenyuk Ukrajna új miniszterelnöke

Arszenyij Jacenyuk Ukrajna új miniszterelnöke

Az országának Európához való közeledését szorgalmazó Jacenyukot nagy többséggel választották meg: kormányfői kinevezését 371 képviselő támogatta a 450 tagú parlamentben.

A szavazás után az ideiglenes elnöki teendőket is ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök azon nyomban aláírta a kinevezésről szóló határozatot, és megkérte Jacenyukot, hogy foglaljon helyet a kormánypáholyban.

A Haza párti politikus előtte nem sokkal bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról, és nem indul jelöltként a május 25-re kiírt elnökválasztásokon.

A miniszterelnök kinevezése után a parlament jóváhagyta az új kormány tagjait. A kabinet összetételét 331-en támogatták a jelen lévő 441 képviselőből.

Első miniszterelnök-helyettes lett Vitalij Jarema, a Haza párt parlamenti képviselője. Szintén helyettes kormányfői tisztet kapott Olekszandr Szics, a Szabadság (Szvoboda) párt parlamenti képviselője, Volodimir Hrojszman vinnicjai polgármester és Borisz Taraszjuk Haza párti képviselő, aki külügyminiszteri tisztet töltött be Viktor Juscsenko elnöksége alatt.

A belügyminisztérium élére a tárcát eddig ideiglenesen vezető Arszen Avakov került. Energetikai miniszternek Jurij Prodant választották, aki korábban Timosenko kormányában vezette ugyanezt a hivatalt.

A külügyi és a védelmi tárca élére ideiglenes vezetőt választott a parlament. Előbbit Andrij Descsica, utóbbit Ihor Tenjuh admirális vezeti majd. A jogszabályok értelmében ugyanis e két minisztérium élére az államfő jelöl vezetőket. Turcsinov viszont maga is ideiglenesen látja el az államfői teendőket.

A hatalomváltásért folytatott tüntetések aktív résztvevői közül is kerültek be a kormányba.

Dmitro Bulatov, a tüntetők autós szervezete, az Avtomajdan egyik vezetője az ifjúsági és sportminiszteri posztot kapta. Bulatov arról vált ismertté, hogy a tüntetések alatt elrabolták, megkínozták, levágták az egyik fülét. Esete világszerte nagy visszhangot váltott ki. Előkerülése után külföldre utazott gyógykezelésre, kedden tért vissza Ukrajnába.

Az egészségügyi miniszteri posztra Oleh Muszijt, a Majdan egészségügyi szolgálatának koordinátorát nevezték ki, kulturális miniszternek pedig Jevhen Niscsuk színészt, a Függetlenség terének színpadán folyó műsorok, felszólalások moderátorát.

Oktatási miniszter lett Szerhij Kvit, a Kijev-Mohila Akadémia vezetője.

Az új kormánytagok zöme eddig nem töltött be kormányzati pozíciót. A 19 tagú kabinetbe öt Haza és három Szabadság párti parlamenti képviselő került be.