2024. május 4., szombat

Elvették Lazarević útlevelét

Lakhelyelhagyási és érintkezési tilalmat rendeltek el ellene

Szabadon engedték a szerdán bekísért Branko Lazarevićet, aki 2008 és 2012 között Ivica Dačić belügyminiszter kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig Szerbia athéni nagykövetségének a munkatársa, jelentette csütörtökön a Beta hírügynökség. Lazarevićet azzal gyanúsítják, hogy együttműködött Darko Šarić drogbáróval és annak bűnbandájával. A rendőrségi kihallgatás után a diplomatának elvették az útlevelét, lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el ellene, azzal, hogy minden hónap első hétfőjén jelentkeznie kell az illetékes rendőrőrsön, valamint érintkezési tilalmat rendeltek el számára az ügyben gyanúsított személyekkel és tanúkkal szemben. Az ügyben illetékes bíró szerint fennáll a gyanúsítottak és a tanúk befolyásolásának esélye.

A gyanúsított elleni intézkedéseket Miljko Radisavljević, a szervezet bűnözés felszámolásával megbízott különleges ügyész javasolta a bíróságnak. Az ügyész bejelentette, hogy Lazarević ellen rövidíttet eljárás folyik, az elővizsgálati eljárás folytatásában a hatóság további bizonyítékokat gyűjt a gyanúsítottak ellen, majd a vizsgálati eredmények tükrében döntik el, hogy bűnvádi feljelentést tesznek-e a gyanúsítottakkal szemben.

Az üggyel kapcsolatban Nebojša Stefanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke kijelentette, hogy aki bűnügybe keveredett, azt felelősségre kell vonni, és – mint azt korábban Aleksandar Vučić kormányalelnök is elmondta – a pártkönyvecske senkit sem véd meg.

Lazarević akkor került a közvélemény érdeklődésének középpontjába, amikor tavaly év elején nyilvánosságra kerültek a Martalóc fedőnevű rendőrségi akció bizonyos részletei. Akkor kiderült, hogy az ügyészség és a rendőrség 130 olyan adathordozó birtokában van, amely a Dačić közeli munkatársai és a Šarić-banda tagjai közötti 2008-as és 2009-es találkozókat bizonyítják. A sajtó akkor arról írt, hogy Lazarević magával Šarićtyal és annak egyik legközelebbi munkatársával, Rodoljub Radulovićtyal, közismertebb nevén Miša Bananával is találkozott. Dačićot szintén megvádolták, hogy találkozott Radulovićtyal, erre azonban ő azt válaszolta: akkor még nem tudta, hogy a szóban forgó üzletember bűncselekményekkel is összefüggésbe hozható.

Lazarevićet a sajtó Nikola Dimitrijević személye által is Šarićhoz köti. Dimitrijevićet, aki Lazarević veje, jogerősen elítélték Šarić pénzének a tisztára mosása miatt. Lazarević eddig mindvégig cáfolta, hogy bármi köze lenne a szóban forgó bűnbandához.