2024. április 26., péntek

Hatmilliárd euróval maradtak adósak az oroszok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön végre hivatalosan is elismerte, hogy a Szocsiban dolgozó ki nem fizetett munkások ügye komoly gondot jelent. „Lehetséges, hogy nem fizettek ki minden munkást” – fogalmaz óvatosan a NOB csütörtökön kiadott közleménye.

A NOB a kulisszák mögötti megegyezéssel próbálja rendezni a rá nézve is kompromittáló helyzetet, de eddig nem nagy sikerrel.

A Szocsiban foglalkoztatott építőmunkások többsége munkát kereső külföldi, akik ki voltak szolgáltatva munkaadóik kénye-kedvének. Kiszolgáltatottságuk bizonyítéka, hogy eddig mindössze 600 pórul járt foglalkoztatott nyújtott be panaszt amiatt, hogy munkaadóik nem fizettek nekik a megegyezés szerint.

A Human Right Watch jogvédő szervezet szerint több tízezer munkavállaló érkezett Szocsiba, akik a téli olimpia létesítményeinek felépítésén dolgoztak.

„A külföldi munkások kizsákmányolása árnyékot vet az idei téli olimpiára. Nagyon elégedettek vagyunk, hogy a NOB végre nyomást gyakorolt az orosz kormányra, tegyenek lépéseket a munkásokat ki nem fizető vállalatokkal szemben” – közölte a hírre a Human Right Watch.