2024. április 26., péntek

„Építészeti drágakő”

Zombor 265 éve Szabad Királyi Város

Az egykori határőrváros busásan megfizette azokat a kiváltságokat, amelyeket 1749-ben nyert el a Szabad Királyi Város státusával. Viszont ez alapvető feltételnek számított a város polgárosodása szempontjából. A Zombor történetének ezen kulcsfontosságú eseményére emlékeztek hétfőn, február 17-én, a város napján.

A városi képviselő-testület díszülésén Siniša Lazić testületi elnök ünnepi beszédét követően átadták a Város Oklevelét Saša Torlaković színművésznek, valamint az ünnepségről klub-kötelezettségeik miatt távol maradó, európai ezüstérmes kézilabdázó lányok, Svetlana Ognjenović, Katarina Krpež és Kristina Lišćević családtagjainak.

A rendezvényen föllépett a Šareni vokali gyermekkórus, amely annyira elkápráztatta a közönséget, hogy Eszék város elöljárói nyomban meghívták a gyerekeket, hogy náluk is koncertezzenek. A műsorban bemutatkoztak a Petar Konjović Zeneiskola növendékei is.

A város napján Zomborba látogatott Bojan Pajtić tartományi kormányfő, hogy hivatalosan is megnyissa a közel két év munkával teljesen fölújított Sonja Marinković utcát.

– Zombor ma teljesen más képet mutat, mint négy évvel ezelőtt. A helyi önkormányzat és a tartomány közös erővel fölépítette a Dr. Zoran Đinđić egyetemista otthont, fölújította a teljes városközpontot, a sétálóutcát, úgyhogy a város valóságos építészeti drágakővé vált, ami nemcsak turistákat, hanem befektetőket is Zomborba vonz, amiért természetesen nekünk a továbbiakban is tenni kell a dolgunkat – nyilatkozta Pajtić, miközben végigsétált a megújult infrastruktúrájú utcán, amit 67,9 millió dinárból renováltak.

A város napja alkalmából a Népszínház ingyenes előadást adott, a Városi Múzeumban pedig ingyenesen volt megtekinthető az Uralkodói ajándékok elnevezésű kiállítás, amelyen a világ koronás fői által Josip Broz Titónak ajándékozott dísztárgyak kerültek bemutatásra.

A délutáni óráktól kezdve a sétálóutcán, a szökőkút előtt fölállított pódiumon a művelődési egyesületek adtak műsort, majd Miroslav Ilić énekelt több ezer zombori érdeklődőnek, végül a helybéli Neozbiljni pesimisti együttes lépett színpadra, akik mellett a szemerkélő eső ellenére is kitartottak a rajongóik.