2024. május 10., péntek

Megérkeztek a kisegítő rendőrök

Újvidékre 200 új rendőr és 17 rendőrtiszt érkezett – erősítette meg Milorad Veljović országos rendőrfőnök. Szerbia különböző rendőrőrsei küldték őket a város közbiztonságának javítása céljából.

Az átcsoportosítás csak ideiglenes megoldás, mert őszre Kamenicán 200 fiatal rendőr fejezi be a kiképzést, ők majd Újvidéken állnak szolgálatba.

Az utóbbi nyolc hónapban az újvidéki rendőrség 8 rendkívüli akciót szervezett a városban, nem nagy sikerrel. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a múlt héten nyílt felhívást intézett Milorad Veljovićhoz, és belügyi dolgozókat kért a közbiztonsági helyzet javítására.

– Nem politikai döntés volt a rendőrök küldése, hanem közbiztonsági okokból döntöttünk így. Teljesítettem Vučević polgármester kérését, hogy minél előbb javuljon a közbiztonsági helyzet a városban, így nem kell megvárni a 300 rendőr kiképzését, amely csak őszre fejeződik be. Összesen 200 rendőr és 17 tiszt érkezett kedden Újvidékre – mondta Veljović.

– A rendőrök elsősorban azokra a helyekre lesznek beosztva, ahol a legtöbb incidens történt az elmúlt időszakban. Legtöbben az Újtelepen dolgoznak majd, mert ennek a városrésznek nincs rendőrőrse, ezenkívül sokan Klisán teljesítenek majd szolgálatot. A most érkezett rendőrök nem a különleges osztagokhoz tartoznak, nem kell attól félni, hogy háborús övezetté válik a város. Egyszerű rendőrökről van szó, egyebek mellett az iskolák környékén ügyelnek majd a közbiztonságra – mondta Miloš Vučević.

A polgármester elégedettségét fejezte ki, mert az országos rendőrfőnök azonnal jóváhagyta a kérelmét, majd elmondta, reméli, hogy a rendőrök megelőző tevékenységgel is foglalkoznak majd. A városban azonban ettől függetlenül kevés a járőr, erre tartós megoldást kell találni – jelenti az Újvidéki Rádió és Televízió.

– Beszélgettem Stevan Krstićtyel, az újvidéki rendőrség vezetőjével. Ő elmondta, azt tervezik, hogy a határrendészetet átköltöztetik más helyre, itt helyeznék el azokat a rendőröket, akik őszre befejezik a kiképzést – mondta a polgármester.

Vučević hozzátette: nem csupán a rendőrség a hibáztatható a rossz közbiztonsági helyzetért, ezért azok a városi intézmények is felelősek, amelyek a közbiztonsággal foglalkoznak. A polgármester példaként megemlítette a városi Iskolaierőszak-ellenes Koordinációs Testületet, amely fél évig semmit sem tett a közbiztonság javítása érdekében.