2024. április 26., péntek

Intenzívebb szakaszba léptek a magyar–török kapcsolatok

Abdullah Gül budapesti látogatáson

A magyar–török kapcsolatok az elmúlt években a korábbinál jóval intenzívebb szakaszba léptek – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten, miután találkozott a magyarországi látogatáson tartózkodó török államfővel.

Abdullah Gül és Áder János sajtótájékoztatója (Fotó: Beta/AP/MTI)

Abdullah Gül és Áder János sajtótájékoztatója (Fotó: Beta/AP/MTI)

Áder János a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Abdullah Güllel, és az azt követő sajtótájékoztatón kiemelte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2002 és 2013 között megnégyszereződött, csak az elmúlt évben közel 30 százalékkal nőtt.

Abdullah Gül is azt hangsúlyozta: a Magyarország és Törökország közötti kereskedelmi forgalom értéke jelenleg kétmilliárd dollár, a cél az, hogy ezt ötmilliárdra növeljék.

Abdullah Gül a Sándor-palotában folytatott tárgyalásait követően Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével találkozott az Országházban, majd délután részt vett a magyar–török üzleti fórumon.

Magyarország ma már egy versenyképes állam, amely az elmúlt években termelési központtá vált, a további célja pedig, hogy egy európai innovációs terület is legyen – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő hétfőn a III. Magyar–Török Üzleti Fórumon tartott megnyitó beszédében. Magyarország mára egy versenyképes ország lett, a válságra ugyanis nem „istencsapásként”, hanem az újratervezés, újjászervezés lehetőségeként tekintett, és ezért tudott európai termelési központtá válni, sőt a foglalkoztatottság növekedése is ennek köszönhető – mondta Orbán Viktor, aki kormánya újabb céljaként említette, hogy az ország egy európai innovációs terület is legyen. „Erre lehetőségünk van, de ehhez partnerek kellenek. Törökország Magyarország számára egy ilyen partner” – fűzte hozzá.

A török–magyar kapcsolatról szólva a miniszterelnök azt mondta: a két ország közötti kereskedelmi forgalom „szebb számot” mutat, de a kölcsönös beruházások alacsonyak. Ezért azon kell dolgozni, hogy mindkét országban legyen legalább egy nagy befektetése, egy „zászlóshajója” a másiknak – hangsúlyozta.

A Törökországgal kiépítendő üzleti kapcsolatok nagy nyereséggel és kis kockázattal kecsegtetnek – mondta Abdullah Gül török államfő a magyar–török üzleti fórumon. Bár Magyarország és Törökország hasonló árucikkeket termel, így bizonyos szempontból egymás versenytársai, meg kell találni azokat a közös pontokat, amelyek mentén a két ország szorosabb gazdasági kapcsolatokat építhet ki – hangsúlyozta az elnök.

A fórum elején kormányközi megállapodás született a Gül Baba türbéje és környezete rekonstrukciójában való együttműködésről Magyarország és Törökország között.

Abdullah Gül vasárnap érkezett hivatalos három napos látogatásra Budapestre.