2024. április 26., péntek
MOL–INA-ÜGY

Szocsi után érkeznek az oroszok Zágrábba

A horvát Jutarnji list információi szerint a horvát Ina olajtársaság megvásárlása után érdeklődő orosz befektetők már február végén, rögtön a téli olimpia befejezése után Zágrábba érkeznek, ahol valószínűleg Zoran Mihajlović horvát kormányfővel tárgyalnak. Addig nem is jöhetnének, ugyanis jelenleg az orosz kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló, részben állami tulajdonban lévő orosz olajvállalatok és gázóriások meghatározó vezetői kivétel nélkül Szocsiban tartózkodnak. Az olimpia zárónapja pedig február 23.

Egyelőre nem tudni biztosan, mely orosz vállalatok érdekeltek az Inának a magyar olajtársaságtól, a Moltól való megvásárlásában, de a jól informáltak a Gazpromot, illetve leányvállalatát, a Gazpromnyeftet sejtik a háttérben, mások viszont a világ jelenlegi legnagyobb olajtársaságára, a Rosznyeftre tippelnek. Az Ina 49,1 százalékos tulajdonjogát birtokló, részben magyar állami tulajdonban levő Mol a hírek szerint a horvát olajtársaság eladását tervezi. Ehhez az vezetett, hogy a horvát fél azt állítja, a magyar olajtársaság törvénytelen eszközökkel jutott hozzá az Inához. A horvát ügyészség azzal vádolja Hernádi Zsoltot, hogy 10 millió eurós kenőpénzt juttatott el Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy járjon el az Ina irányítási jogának a Molhoz kerülése érdekében.

Egyébként mindkét fél hangoztatottan elégedetlen volt a Mol–Ina ügylettel, a magyarok azért, mert a horvát kormány ígérete ellenére nem vezette be a piaci gázárakat, ami miatt veszteséges az Ina működése, a horvát fél pedig – ha ki nem mondottan is – azért, mert a magyar olajtársaság megszerezte az Ina irányítási jogát.

A horvát kormány januárban az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához (UNCITRAL) fordult azzal a panasszal, hogy a Mol akadályozza őket az Ina irányításában, a nyereséget mind a Mol kapja, a pénzügyi döntéseket a magyar olajtársaság az Ina megkérdezése vagy bevonása nélkül hozza meg.