2024. április 26., péntek
XXII. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK, SZOCSI

Kowalczyk repedt lábcsonttal aranyérmes?

Tovább tart a német szánkósok, az orosz műkorcsolyázók és a holland gyorskorcsolyázók fölénye – Amerikai tripla síakrobatikában – A svéd hokisok verték a cseheket

A papírformának megfelelően a lengyel Justyna Kowalczyk nyerte meg a sífutónők 10 kilométeres klasszikus számát, majd a fölényes győzelme után nagy meglepetést okozva kijelentette, hogy a sikert megrepedt lábcsonttal érte el. Elmondta, hogy a kellemetlen sérülés már jó ideje hozzátartozik a mindennapjaihoz, azt viszont nem árulta el, hogy melyik csontról van szó. Ha igaz, a bravúr még nagyobb, másrészt pedig ez már a lengyel második aranya és ötödik érme a téli olimpiákon. Második a svéd Kalla lett, aki a második ezüstjét nyerte Szocsiban, s aki négy éve a 30 kilométeres klasszikus számban volt bajnok, míg az éremre esélyes norvég Marit Björgen csak ötödikként haladt át a célvonalon.

A lengyel Justyna Kowalczyk – aki saját bevallása szerint repedt lábcsonttal versenyzett – nyerte meg a sífutónők 10 kilométeres klasszikus számát (fotó: Beta)

A lengyel Justyna Kowalczyk – aki saját bevallása szerint repedt lábcsonttal versenyzett – nyerte meg a sífutónők 10 kilométeres klasszikus számát (fotó: Beta)

A többi versenyszámban sem jegyeztek nagyobb meglepetéseket. A műkorcsolyázók páros versenyében kettős orosz siker született, amit Putyin orosz elnök külön gratulációval jutalmazott. Nyert Tatyjana Voloszozsar és Makszim Tranykov, akik néhány hete a budapesti Eb-n is aranyérmesek voltak.

A jégteknőben folyó versenyek kapcsán nagyobb érdeklődést váltott ki az a hír, hogy az edzés során egy bob elütött egy pályamunkást, akit azonnal kórházba szállítottak, mint az, hogy a németek győztek a szánkó kettesben. E versenyszám érdekessége, hogy mindkét németet Tobiasnak hívnak, az ezüst- és a bronzérmet pedig az osztrák Linger és lett Šics fivérek szerezték meg.

Gyorskorcsolyázásban a férfiak 1000 méteres futamai után osztottak érmeket, s az aranyat és a bronzot a hollandok vehették át. A győztes Stefan Groothuis már harmadik olimpiáján indult, s a 8. és 4. helyezés után végre éremszerző lett. Hollandiának gyorskorcsolyázásban már 10 érme van a lehető 15-ből.

A hódeszka női félcső számában az alig ismert amerikai Kaitlyn Farrington nyert a címvédő ausztrál Torah Bright előtt, a bronzérmes amerikai Kelly Clarknak pedig már volt olimpiai aranya is. Északi összetettben a jelen legjobbja, a német Eric Frenzel a 103 méteres ugrás után futásban könnyen védte meg előnyét két japán előtt, síakrobatikában pedig az először megtartott lejtős számban három amerikai lépett a dobogóra. A téli olimpiákon harmadszor fordult elő, hogy három amerikai nyeri meg egy számnak az érmeit. 1956-ban a férfi műkorcsolyázásban, 2002-ben pedig a hódeszkások félcső versenyszámában született amerikai tripla. A fő esélyesnek vélt Nicholas Goeppel bronzérmet nyert, a második helyezett Gus Kensworty pedig azzal is magára vonta a figyelmet, hogy talált négy kóbor kiskutyát, amelyeket örökbe fogadna, és ha az orosz hatóságok ehhez hozzájárulnak, a versenyek befejeztével magával vinne az Egyesült Államokba.

Megkezdődött a nagy érdeklődéssel várt férfi-jégkorongtorna is. Az első meccs rangadó volt a svédek és a csehek között, s előbbiek az első harmadban ütött kétgólos előnyt a folytatásban meg tudták tartani. Svájc kisebb meglepetésre csak a hajrában ütött góllal aratott minimális győzelmet a lett válogatott fölött, míg a finnek a részükről szokatlanul gyönge védekező játék eredményeként kapott négy gól ellenére is könnyen nyertek az osztrákok ellen.

Északi, összetett (normálsánc + 10 km): 1. Eric Frenzel (Németország) 23:50,2, 2. Akita Watabe (Japán) 23:54,4, 3. Magnus Krog (Norvégia) 23:58,3. Sífutás, női 10 km, klasszikus: 1. Justyna Kowalczyk (Lengyelország) 28:17,8, 2. Charlotte Kalla (Svédország) 28:36,2, 3. Therese Johaug (Norvégia) 28:46,1. Műkorcsolyázás, páros: 1. Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov (Oroszország) 236,86, 2. Kszenija Sztolbova, Fedor Klimov (Oroszország) 218.68, 3. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (Németország) 215,78. Gyorskorcsolyázás, férfi 1000 m: 1. Stefan Groothuis (Hollandia) 1:08,39, 2. Denny Morrison (Kanada) 1:08,43, 3. Michel Mulder (Hollandia) 1:08,74. Szánkózás, férfi kettes: 1. Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország) 1:38,933, 2. Andreas Linger, Wolfgang Linger (Ausztria) 1:39,455, 3. Andris Šics, Juris Šics (Lettország) 1:39,790. Hódeszka, női félcső: 1. Kaitlyn Farrington (USA) 91,75, 2. Torah Bright (Ausztrália) 91,50, 3. Kelly Clark (USA) 90,75. Síakrobatika, férfiak, lejtős: 1. Joss Christensen (USA) 95,80, 2. Gus Kenworthy (USA) 93,60, 3. Nicholas Goeppel (USA) 92,40. Jégkorong, nők, A csoport, 3. forduló: Kanada–USA 3:2, B csoport: Németország–Japán 4:0, férfiak, C csoport, 1. forduló: Svédország–Csehország 4:2, Svájc–Lettország 1:0, B csoport: Finnország–Ausztria 8:4.