2024. április 26., péntek

Tíz évet kapott a guatemalai népirtó

Tíz éves börtönbüntetésre ítélte egy észak-amerikai bíróság Jorge Sosát (a képen), akit a guatemalai polgárháború legvéresebb epizódjának, a Dos Erres-i mészárlás megszervezésével és lebonyolításával is vádolnak.

Sosát most azért ültették le, mert korábban, bevándorlási eljárása során hazudott katonai múltjáról, és a hatóságokat félrevezetve jutott amerikai állampolgársághoz. A bíróság tisztában van Sosa sötét múltjával, és a bírónő kiemelte, kétség sem férhet ahhoz, hogy az egykori tiszt az 1982-es Dos Erres-i mészárlásért felelős Kaibil szakasz tagja volt, és tevékenyen részt vett 207 nő és gyerek meggyilkolásában.

Az akkor alhadnagyi rangban szolgáló Sosa a szemtanúk vallomása szerint tüzet nyitott egy gödörbe lökdösött ártatlan civilekre, eközben társai megerőszakolták, majd meggyilkolták a falu asszonyait. Sosától egyébként elvették az amerikai állampolgárságot is, négy, szintén az emberiség ellenes büntettek elkövetésével vádolt társát pedig 2011 augusztusában adták ki Guatemalának, ahol összesen 6006 év börtönbüntetésre ítélték őket.

Guatemalá Sosa kiadatását is kérvényezte, amely kérésnek minden bizonnyal eleget tesz majd az USA igazságszolgáltatása, miután a volt egyenruhás letölti büntetését egy amerikai börtönben.