2024. április 26., péntek

Egyre kevesebb elsős

E tanévben az általános iskolákban 3,2 százalékkal a középiskolákban 2,3 százalékkal csökkent a beiratkozottak száma

– Sajnos mind az iskoláskor előtti intézményekben, mind az általános és a középiskola első osztályában kevesebben kezdték el tanulmányaikat, mint az előző években. A 2013/2014-es tanévben a napközikben és óvodákban is csökkent a beíratott gyermekek száma. Az általános iskolákban a tavalyi iskolaévhez képest 3,2 százalékkal kisebb az elsősök száma, a középiskolákban 2,3 százalékkal van kevesebb diák – jelentette ki dr. Svetlana Lukić-Petrović, a tartományi képviselőház oktatási, tudományügyi, kulturális, ifjúsági és sportügyi bizottságának elnöke. A bizottság szerdai összejövetelén tekintette át az iskoláskor előtti intézményekbe, valamint első osztályba iratkozottak számának alakulását.

Az általános iskolákban a tavalyi iskolaévhez képest 3,2 százalékkal kisebb az elsősök száma (Fotó: Ótos András)

Az általános iskolákban a tavalyi iskolaévhez képest 3,2 százalékkal kisebb az elsősök száma (Fotó: Ótos András)

– A gyermekek, diákok számának csökkenése elsősorban az országban uralkodó nehéz gazdasági helyzetre vezethető vissza, amely már hosszú ideje teszi súlyossá a családok helyzetét – nyilatkozta a bizottság elnöke. Mint megjegyezte, az, hogy évente 2000 diákkal kevesebb kezdi meg tanulmányait, olyan aggasztó tény, amelynek orvoslását mielőbb meg kell kezdeni.

Lukić-Petrović azt is megemlítette, hogy sok kisebbségi diákot iratnak szerb osztályba, holott az anyanyelvén való oktatás lehetősége biztosított számukra. Annak érdekében, hogy ezek a diákok megismerjék, illetve megőrizzék anyanyelvüket és nemzeti kultúrájukat, a bizottság már tavaly elküldött a tartományi oktatásügyi titkárságnak egy tervezetet, amelyben igyekezett olyan alternatív programok feltüntetésére, amelyekkel a kitűzött célok megvalósíthatóak. Azóta már létrejött egy munkacsoport is, amely ezekkel a kérdésekkel foglalkozik.

Az összejövetelen szó volt a felvételi követelményekről, amelyeket a diákoknak teljesíteni kell, hogy diákotthonokba kerüljenek, valamint az Újvidéki Egyetem két kara esetében a tanács tagjainak kinevezésével, felmentésével kapcsolatos döntések előkészítése is a parlamenti bizottság napirendjén szerepelt.