2024. április 26., péntek

Kétszázegy kérelmező

Konzuli fogadónap Temerinben

Az idén ugyan először, de valójában már tizenkettedik alkalommal tartottak tegnap kihelyezett konzuli fogadónapot Temerinben. A CMH-iroda helyiségeiben egymás kezébe adták a kilincset az egyszerűsített honosítási eljárással magyar állampolgárságot igénylők. Mint elmondták, nagyon alkalmasnak találják azt, hogy a főkonzulátusról helybe jönnek az ügyintézők. Ezzel nemcsak a Szabadkára való utazás fáradalmaitól mentesülnek, hanem időt is megtakarítanak. Az okmányok átadása gyorsan történik, az ügyintézők nagyon kedvesek, valójában csak ellenőrizniük kell a papírokat, mert előzőleg az irodában személyre szabottan minden utasítást megkaptak arra vonatkozóan, hogy kinek milyen okmányokat kell beszerezniük.

– Jövünk majd májusban is, mert nagyon komoly az érdeklődés – mondta dr. Plank Zoltán, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja a fogadónapon. – A mostani alkalommal 201 kérelmező jelent meg, ebből sajnos két esetben további nyelvtanulást kellett kérni, mivel gyenge magyar nyelvtudásuk nem érte el a törvényben megkövetelt szintet. Mi nem tökéletes, anyanyelvi szintű magyar nyelvtudást kérünk, hanem csak annyit, hogy mint magyar állampolgár Magyarországon a hatóságok előtt önállóan, magyarul el tudja intézni az ügyeit.

Megtudtuk, hogy a magyar állampolgárság igénylése olyan nagy, hogy a szabadkai főkonzulátus ügyintézői március végéig hetente két alkalommal mennek vidékre. Ez mellett Szabadkán is fogadják az igénylőket. Akiknek már van magyar állampolgárságuk, de nem rendelkeznek magyarországi lakhellyel, a márciusi parlamenti választáskor azok is szavazhatnak, mégpedig a pártlistákra. Szerbiából ez iránt is nagy az érdeklődés, a népszámlálási magyar lélekszám arányában a legnagyobb a regisztrálást kérelmezők száma. A konzul úr nyomatékkal hangsúlyozta, hogy mindazok, akik szeretnének élni magyarországi választási jogukkal, minél előbb, de legkésőbb március 22-éig adják be regisztrációs kérelmüket postai vagy elektronikus úton az interneten.

Papp Éva, a temerini CMH-iroda vezetője elmondta, hogy tegnap is zökkenőmentesen telt az ügyintézés. Amikor a kérelmezők odáig jutnak, hogy a főkonzulátus ügyintézőinek átadják papírjaikat, addig az irodában többször is ellenőrzik megvannak-e hiánytalanul a kért dokumentumok, és kivannak-e töltve az adatlapok. Egyelőre töretlenül nagy az érdeklődés. Hétfőtől csütörtökig 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13.30-ig fogadják az ügyfeleket.