2024. április 26., péntek

Ezernél több ittas vezető

Harminc százalékkal növekedett a (nyilvántartásba vett) bűncselekmények száma, Nagybecskerek mégis a biztonságosabb városok között van

A nagybecskereki rendőrségi hivatal területén (Közép-Bánát) tavaly négyezer bűncselekményt regisztráltak, 30 százalékkal többet, mint 2012-ben. A bűnesetek számának emelkedését a rendőrségi hivatalban elsősorban azzal magyarázzák, hogy a hivatalból üldözött lopások törvényes határértékét 15 ezerről ötezer dinárra csökkentették. Ugyanakkor a súlyos bűncselekmények száma az összes bűneseteknek a valamivel kevesebb, mint két százalékát teszik ki, ami jóval kevesebb, mint más környezetekben. A fenti kimutatás tükrében Nagybecskerek a biztonságosabb szerbiai városok közé sorolható – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Bojan Marković, a nagybecskereki rendőrségi hivatal főnöke.

Tavaly 77 súlyos bűncselekmény történt, ebből egy gyilkosság volt. A vidéken a rendőrségi kimutatás szerint nincs szervezett kábítószer-kereskedelem. Kilencvenegy esetben találtak drogot és 105 esetben tettek bűnvádi feljelentést tiltott kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt. A rendőrfőnök értékelése szerint a Béga menti városban nincs szervezett drogkereskedelmi hálózat, ugyanakkor Belgrád, Újvidék, valamint az országhatár közelsége miatt nem könnyű a kábítószer-ellenes harc.

Az elmúlt évben a nagybecskereki rendőrség a hangsúlyt a gazdasági bűncselekmények felgöngyölítésére fektette. Ebből a szempontból a rendőrfőnök a Vojvodinaput és a BEK vágóhíd esetét emelte ki, amelyek több hónapos nyomozás után lettek felderítve. Ugyanakkor a közrend elleni vétségek száma kétezernél valamivel kevesebb volt, ami a korábbi éveknek megfelelő átlag, de kevesebb, mint egy évtizeddel korábban, amikor az éves átlag meghaladta a 3500-at. Tavaly mintegy kétezer eseményt biztosított a nagybecskereki rendőrség, amelyeknek 370 ezer résztvevője volt, de egyiken sem történt komolyabb rendbontás.

A körzetben illegális határátlépést tavaly nem regisztráltak és csökkent a közlekedési balesetek száma is. A 455 szerencsétlenségben 19-en vesztették életüket, míg a 2012-ben történt 523 közúti balesetnek 20 halálos áldozata volt. Tavaly 1108 ittas vezetőt állítottak le, ebből 285-nek a vérében 1,20 promilnál magasabb volt az alkoholszint. A rendőrség értékelése szerint nyilvánvaló, hogy a fenti számnál jóval nagyobb volt azoknak a száma, akik ittasan ültek a kormánykerékhez.

Kik loptak a behavazott járművekből?

Elkeseredést váltott ki, hogy a belgrádi úton csütörtökön éjjel behavazott járművekből – eddig ismeretlen személyek – CD-lejátszót, akkumulátorokat, kerekeket és üzemanyagot loptak. Bojan Marković ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a behavazott járművek felé vezető útszakasz mindkét oldalán rendőrjárőr volt, ezért ők sem értik, hogyan férkőzhettek a tolvajok ítéletidőben a járművekhez. A rendőrség intenzíven nyomoz és a rendőrfőnök azt ígérte, hogy ennek néhány napon belül remélhetőleg már eredménye is lesz. Bojan Marković kihangsúlyozta, hogy a rendőrségnek nem volt joga lezárni a veszélyeztetett útszakaszt, az ugyanis a Közlekedési Minisztérium hatásköre.