2024. április 26., péntek

Póta ezüstérmes

A világranglista 55. helyezettje, a negyedik helyen kiemelt magyar Póta Georgina ezüstérmet szerzett a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) World Tour-sorozatának idei első, szombathelyi versenyén, miután a szombat délutáni döntőben kétszettes előnyről 4:3-ra kikapott a harmadikként rangsorolt, a világranglista 31. helyén álló osztrák-kínai Liu Jiától. A magyar játékos, aki az elődöntőben az első kiemelt, holland színekben versenyző Li Jiaót győzte le, pályafutása során először jutott WT-viadal fináléjába.

Eredmények, női egyes, elődöntő: Póta–Li Jiao (holland) 4:3 (–6, 2, –8, –2, 1, 7, 5), Liu Jia (osztrák)–Postoaca (román) 4:1. Döntő: Liu Jia (osztrák)–Póta Georgina 4:3 (–8, –11, 6, –3, 6, 8, 10).
– Természetesen ha az ember bejut a döntőbe, akkor ott szeretne nyerni, de azt hiszem, nem lehetek elégedetlen a szereplésemmel – nyilatkozott az MTI-nek Póta Georgina, hozzáfűzve: ő már annak is nagyon örült, hogy bekerült a legjobb négy közé. – Ott ráadásul sikerült megvernem Li Jiaót, ami nagy fegyvertény. Liu Jia a múlt héten, a Bajnokok Ligájában agyonvert, s ennek fényében a mai eredmény jónak mondható. Nagyon fáradt vagyok, hiszen a nyolcaddöntőtől kezdve nagyon szoros meccseim voltak – mondta. Póta hozzátette: vesekövek bántják, már beszélt az orvosával, így ha a jövő hétvégi Európa Top 12 versenyre első tartalékként nem hívják be, egy hét múlva megműtik.
A férfi egyénit az osztrák Daniel Habesohn nyerte, aki a döntőben a német Steffen Mengelt győzte le 4:2-re. A torna első kiemeltje, a német Christian Süss a 32 között esett ki, miután 4:1 arányban veszített a francia Flore ellen. A második kiemelt osztrák Stefan Fegerlt az elődöntőben az ezüstérmes Mengel búcsúztatta öt játszmában.

A szerbiai versenyzők közül ki kell emelni a bajsai Truzsinszki Viktória (Novi Sad) teljesítményét, aki megnyerte a selejtezős csoportját, s a főtábla 1. fordulójában a magyarországi Tóth Kata ellen nyert, majd a 16 közé jutásért 4:0-ra veszített a későbbi döntős Póta ellen. A férfiaknál Marko Jevtović, Bojan Crepulja és Pető Zsolt kapott helyet a 64-es főtáblán, s csak az utóbbi, a svéd Översjö elleni 4:3-as győzelmének köszönhetően jutott be a második fordulóba, ahol a lengyel Kosowski állította meg egy végig szoros hatszettes mérkőzésen.

A 21 éven aluliak versenyén a szerbiai versenyzők közül a zentai Makszuti Anetta jutott a legtovább, aki a negyeddöntőben a holland Eerlandtól kapott ki 4:1-re.

SZERBIA. – Az útviszonyok miatt a szerbiai férfi- és női Szuperliga hétvégére kiírt valamennyi mérkőzését elhalasztották.