2024. április 26., péntek

Hótorlaszok az autópályán és a közutakon

Észak-Bácskában hótorlaszok és hófúvások nehezítik a közúti forgalmat. A Horgos–Belgrád autóút Szabadka környéki szakaszán valamint az észak-bácskai közutakon akár 100 méter hosszúságban 10-30 cm vastagságú hótorlaszok keletkeztek. 

Legtöbb hótorlasz a topolyai és a csantavéri leágazásnál keletkezett, valamint a Szabadka és Zombor, a Nagyfény és Topolya, a Tornyos és Felsőhegy közötti úton. A Vajdasági Rádió és Televízió Vojputból kapott információi szerint a közvállalat útkarbantartói folyamatosan takarítják az utakat, de az erős szél újabbnál újabb hótorlaszokat halmoz fel.

Magyarkanizsa község útjain is gondot okoz a tegnap óta hevesen fújó szél, ami kisebb-nagyobb hóakadályokat emel az utakon.  A  Vajdasági Rádió és Televízió jelentése szerint a Zenta-Topolya közötti útszakasz járhatatlan valamint a Csókát és Padét összekötő szakaszon is nehézkes a közlekedés. A nagykikindai autóbusz állomásról nem indulnak járatok Belgrád irányába, a Nagybecskerekre tartó járatokpedig kerülőutakon közlekednek. 

Legalább 50 jármű rekedt a hófúvásban a Perlasz és Óécska (Stajićevo) közötti úton. Négy méteres hótorlaszok képződtek, ezért az útkarbantartó gépezettel még péntek délelőtt sem tudtak az elakadtakhoz jutni.  A Vajdasági Rádió és Televízió szerint Predrag Marić, a katasztrófavédelmi szektor vezetője a katonaság segítségét kérte, mert az útkarbantartók nem tudnak eljutni a bajbajutottakhoz. 

Ideiglenesen lezárták a teherforgalom elől Vajdaság egyes útszakaszait a rendkívül megromlott időjárási viszonyok miatt. Nagybecskerek és a csentai híd, továbbá a Vatin és Pancsova közötti úton tilos a közlekedés a tehergépkocsik számára. A közlekedési rendőrség terelőútra irányítja ezeket a járműveket. A szerbiai határrendőrség tájékoztatása szerint pedig nem léphetnek be az ország területére a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek.