2024. április 26., péntek

Kétezer új könyv

Rekordmennyiségű könyvvel gyarapodott a csókai Városi Könyvtár

A csókai Városi Könyvtár az elmúlt néhány évben sokat változott, fejlődött, a megújult berendezés mellett sok új címszóval gazdagodott a könyvállomány. A könyvtárosok körében is történtek változások, tavaly nyugállományba vonult Nagy Mária, aki hosszú éveken keresztül szorgalmasan vezette a könyvtárat. Munkáját Horváth Noémi vette át. A Művelődési és Oktatási Központ igazgatóját, Kormányos Lászlót kértük meg, hogy foglalja össze a tavalyi év történéseit, a könyvtárban folyó sokrétű munkát.

– Könyvtárosaink, akik egyformán beszélik a szerb és a magyar nyelvet, a téli időszakban hét órától délután öt óráig fogadják az olvasókat. Intézményünk nem csak könyvkölcsönzésre szorítkozik, számos rendezvény zajlik év közben, a könyvbemutatók, élőújságok mellett különféle műhelymunkáknak is teret ad a könyvtár. Jó az együttműködés a község oktatási intézményeivel, az óvodától a középiskoláig. Télen a Mikulás-várástól kezdve a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó események egy része is a könyvtárban zajlott. Az elsősök számára szerény csomagokat biztosítunk, a gyerekek által készített díszekkel ékesítjük fel a könyvtárat.
Amikor a falvainkból valamilyen kulturális vagy más eseményre szervezetten érkeznek a diákok, a programból nem hiányozhat a könyvtárlátogatás sem, hiszen egyébként ritkán van alkalmuk ezeknek a tanulóknak eljutni a Városi Könyvtárba, itt viszont sok érdekes és színes kiadvánnyal, könyvekkel, folyóiratokkal ismerkedhetnek meg, és minden gyerek tud találni magának, az érdeklődési körének megfelelő olvasnivalót.

Hosszú idő után sikerült egyensúlyt teremteni a hazai szerb nyelvű kiadványok és a magyar könyvek között. A művelődési minisztérium kínálatából a kormány anyagi támogatásával tavaly 622 szerb nyelvű kiadványhoz jutottunk hozzá. A magyar könyvek beszerzése terén fel kell találni magunkat.
Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettünk a gyermekkönyvek beszerzésére, a gyereksarok kialakítására. Az elmúlt évben sikerült több mint 2000 magyar nyelvű gyermekkönyvet, az iskolások számára szükséges házi olvasmányokat beszerezni. A helyi közösség, az önkormányzat és egyéni donációk mellett tartományi és anyaország pályázatok útján igyekszünk bővíteni, frissíteni a könyvállományt.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jóvoltából a Kapocs Könyvtári Csoport szervezésében könyvtárosaink továbbképzése megoldott. Fontos, hogy „képben legyünk”, ami a magyarországi pályázati lehetőséget illeti. A Márai-program, ha késik is, de sokat jelent a magyar könyvek, a magyar kultúra terjesztésében, hiszen tavaly is mintegy 400 új magyar könyvet választhattunk a könyvtárunk részére.

Kellemes meglepetés volt az év utolsó napjaiban a Nemzetstratégiai Intézet tankönyvfelajánlása. Felkínáltak 628 címszót az elmúlt három évben megjelent szakkönyvek közül. A kiadványoknak nagy hasznát vehetik például a csókai élelmiszer-ipari középiskola diákjai és tanárai egyaránt. Elmondhatom, hogy az elmúlt évek könyvbeszerzéseit számba véve, a tavalyi év kiemelkedően sikeres volt, hiszen korábban ha legfeljebb egy-kétszáz új magyar könyvet tudtunk beszerezni, akkor már annak is nagyon örülhettünk. A 2013-as könyvállomány-gyarapodás azonban megközelíti a kétezres tételt, ami nagyszerű eredmény. Csóka testvértelepülésétől, a lengyel Wisła városától is kaptunk ötven könyvet, amit a tiszaszentmiklósi lengyel kisebbség irányába tett nemes gesztusként értékelhetünk.

A könyvtárlátogatók száma naponta 20 és 30 között mozog, a rendezvényeink telt házasak, sokan járnak be olvasni, a szerb és magyar újságokat is megtalálhatják a Városi Könyvtárban – mondta többek között Kormányos László, a művelődési központ igazgatója.