2024. április 26., péntek
Titkos adatgyűjtés

Az NSA ipari kémkedést is folytat

Edward Snowden szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) ipari kémkedést is folytat. Az NSA titkos adatgyűjtő programjait leleplező informatikus erről az Oroszországba menekülése óta adott első televíziós interjúban szólt. A beszélgetésből az ARD német közszolgálati televízió sugárzott összeállítást vasárnap este.

„Ha például a Siemens (német ipari óriásvállalat) rendelkezik az Egyesült Államok nemzeti érdekei szempontjából hasznos információkkal, akkor az NSA megszerzi ezeket, abban az esetben is, ha az adatoknak semmi közük a nemzetbiztonsághoz” – ecsetelte Snowden.

Az NSA volt munkatársa elmondta, hogy már nincsenek a birtokában az ügynökség tevékenységét leleplező dokumentumok. Az iratokat mind átadta kiválasztott újságíróknak, és nem befolyásolja, hogy mit hoznak nyilvánosságra az anyagból. Az interjúban kizárta, hogy visszatér hazájába. Kiemelte, hogy a Buzzfeed.com amerikai hírportálon megjelent egy beszámoló, amelyben név nélkül nyilatkozó alkalmazottak a Pentagonból és az NSA-ból azt fejtegették, hogy a legszívesebben megölnék. Azt nem tudja, mihez kezd majd, amikor lejár az oroszországi tartózkodási engedélye.

Snowden valószínűleg azért vállalta, hogy interjút ad egy német televíziónak, mert miután kiderült, hogy az NSA Angela Merkel kancellár mobiltelefonját is megfigyelte, Németországban „megszemélyesedett” az NSA-botrány. Az interjúkészítő Hubert Seipel benyomása szerint az informatikus céltudatos, konok és idealista. Történetében az a leginkább magával ragadó, hogy a következményekkel nem számolva szembeszáll a világ legerősebb hatalmának titkosszolgálatával, amelynek ő is a munkatársa volt, mert a politikai meggyőződése az diktálja, hogy „ez így nem mehet tovább”.