2024. április 26., péntek
NŐK ELLENI ERŐSZAK

Az isztambuli egyezményről Zentán

Szerdán a nőket sújtó és a családban elkövetett erőszak ellen az Európa Tanács által meghozott isztambuli egyezmény nemzeti és lokális szinten történő alkalmazásáról tartottak kerekasztal-beszélgetést Zentán az Észak-bánáti körzet önkormányzatainak és más illetékes szerveinek képviselői. A jelenlévőket Marija Srdić, a nők támogatására alakult nagykikindai központ igazgatója, Vladimir Ilić körzetvezető és Širková Anikó, a zentai képviselő-testület elnöke üdvözölte.

– Az Európa Tanácsnak a nőket sújtó és a családban elkövetett erőszak elleni küzdelemről szóló egyezményét Szerbia tavaly októberben írta alá – nyilatkozta lapunknak Marija Srdić –, s akkor válik érvényessé, ha az ET tagországai közül tízen aláírják. Egyébként már csak egy lépésnyire állnak az alkalmazásától, mivel országunk nyolcadikként csatlakozott a konvencióhoz, s jelenleg is több országban folyamatban van a megvitatása.

Az Európa Tanács által 2011 áprilisában elfogadott konvenció az első nemzetközi jogi eszköz az erőszakot elszenvedő nők védelmében, de a családon belüli és kapcsolati erőszak minden más aspektusára kitér, többek között az erőszak tanúivá váló gyermekek védelmére is. Az egyezmény értelmében a nőkkel szembeni és a családban elkövetett erőszak az erőszakos cselekedetek legsúlyosabb formáihoz tartoznak, s az alapvető emberi jogok legsúlyosabb megsértéseként kell kezelni. Ezért az állami szervek kénytelenek lesznek mindent elkövetni, hogy megfékezzék ezeket a cselekedeteket, és hogy megvédjék az áldozatokat – mondta el Marija Srdić.

A zentai önkormányzat egyébként a többi szerbiai községgel szemben lépéselőnyben van az egyezményben foglaltak teljesítésében, 2009-ben ugyanis az önkormányzat már együttműködési megállapodást írt alá az illetékes szervekkel annak érdekében, hogy együttesen vegyék föl a harcot a nők elleni és a családban elkövetett erőszakkal szemben – nyilatkozta Širková Anikó, a kerekasztal-beszélgetés házigazdája. Hozzáfűzte: az önkormányzat feladata, hogy e megállapodás teljesítését felügyelje és segítsen az illetékes szerveknek.