2024. április 26., péntek

Bankok kezében a hajógyár

Egy évvel ezelőtt jutott csődbe a holland Mercurius International többségi tulajdonában levő nagybecskereki Begej hajógyár, napjainkban viszont már a környék másik ilyen létesítménye, a Shipyard Bomex 4M hajógyár sorsa vált bizonytalanná. A csődeljárás alatt álló vállalat átszervezési tervéről tavaly novemberében, törvénybeli hiányosságok miatt nem tárgyalt a nagybecskereki gazdasági bíróság. A következő tárgyalást a bejelentés szerint február 10-én tartják.

Nagybecskerek közelében (Óécskánál) 2008-ban épült fel a Shipyard Bomex 4M hajógyár, amely a második volt Nagybecskereken és a 13. Szerbiában. Az első két évben sikeresen dolgoztak, a foglalkoztatottak száma elérte a 350-et, 2010 óta azonban már veszteséggel dolgoznak. A vállalat vezetése többször is figyelmeztette az állami szerveket, hogy állami, illetve banki garanciák nélkül a jelenlegi gazdálkodási feltételek közepette képtelenség hajókat gyártani. Veszteségük mára elérte a 2,7 milliárd dinárt, miközben vagyonuk értékét 1,7 milliárd dinárra becsülik. Ilyen helyzetben a gyár vezetése a csődeljárást átszervezési terv elfogadásában látja a kiutat. Erről mondanak majd véleményt a hitelezők a február 10-ére bejelentett tárgyaláson. Tekintettel arra, hogy legnagyobb hitelezők a bankok, egyértelmű, hogy tőlük függ a hajógyár további sorsa. Az elképzelés szerint a bankoknak le kellene mondaniuk a hajógyárnak adott kölcsöneik megfizettetéséről, ennek fejében zálogjogot kapnának a gyár vagyonára. Ezt a jogi eljárást egy év alatt lebonyolítanák, attól kezdve pedig a hajógyártól bérleti díjat fizettethetnének meg a munkacsarnok és a felszerelés használatáért.

A Shipyard Bomex 4M-ben az év elején igazgatóváltás történt: Zoran Cvetković helyére Dragomir Subić, a Begej hajógyár egykori első embere került.