2024. április 26., péntek

Fiatalok segítenek a gyermekeken

A VIFÓ átadta a Save the Kids jótékonysági akció keretében összegyűjtött ajándékokat a Kolevka Gyermekotthon védenceinek

Játékok, ruhák, könyvek és egyéb tárgyak nagy halma várt tegnap a Kolevka Gyermekotthon védenceire. A gyermekek néhány másodpercig szemlélték csak érdeklődve a játékokat, amint megtudták, hogy választhatnak belőlük, szinte megostromolták a játékhegyet. Egy kisfiú rögtön egy autót görgetett a padlón, egy még kisebb egy plüssállatkát kezdett ölelgetni, egy tolókocsis gyermek figyelmét pedig a filcek keltették fel. Az ajándékok átadására a Save the Kids jótékonysági akció keretében, a Vajdasági Ifjúsági Fórum ajándékgyűjtési akciójának révén került sor.

A gyermekek azonnal elkezdtek ismerkedni a játékokkal (Fotó: Molnár Edvárd)

A gyermekek azonnal elkezdtek ismerkedni a játékokkal (Fotó: Molnár Edvárd)

A Save the Kidset hetedszer szervezik meg. A jótékonysági rendezvényt a szabadkai Madlen Club indította el. Az első három évben bulit szerveztek, a belépők árából befolyt összeget pedig felajánlották a Kolevka Gyermekotthonnak. A Vajdasági Ifjúsági Fórum 2011-ben csatlakozott a rendezvényhez támogatóként. Ajándékgyűjtési akciót szerveztek, amelyet azóta is mindig az év végén bonyolítanak le. Erről számolt be lapunknak Nagy Norbert, a Save the Kids koordinátora, a VIFÓ elnökségi tagja, aki mindenekelőtt a jó példamutatás fontosságát hangsúlyozta:
– Fontos, hogy a fiatalok felfogják, mennyire jó helyzetben vannak. Otthonuk van, szüleik, és feltételeik az egészséges fejlődéshez. Teljes életet élhetnek, és segíthetnek azokon a gyerekeken, akiknek ez nem adatott meg. A VIFÓ negyedszer vesz részt a Save the Kidsben. Első két évben Zentagunarason és Szabadkán szerveztünk gyűjtést,  elsősorban december folyamán. Szem előtt tartva tapasztalatainkat, az idén már novemberben elkezdtük és január közepéig tartott. Több időt adtunk, az ajándékok mennyisége pedig azt mutatja, hogy megérte kitolnunk a határidőt. Akárcsak tavaly, az idén is már négy település öt helyszínén folyt a gyűjtés: a zentagunarasi és szabadkai VIFÓ irodákon kívül a palicsi, horgosi és zentagunarasi óvodákban. Főleg játékokat, ruhákat, lábbelit hozhattak a jó szándékú polgárok, de tulajdonképpen bármit, amire a gyerekeknek szükségük lehet – hallottuk a koordinátortól, aki azt is beharangozta, hogy a jótékonysági program lezárása január 31-én lesz a Madlen Clubban 21 órai kezdettel, amikor is DJ-k lépnek fel.

Mint azt megtudhattuk, a belépő 250 dinár, az ebből befolyt teljes összeget most is átutalják a Kolevka Gyermekotthonnak, az pedig a gyermekek számára szükséges dolgokat vesz belőle. Valent Zsuzsanna, a Kolevka Gyermekotthon napközijének koordinátora, a Kolevka vezető óvónője a többi között arról is szólt, hogy mire van intézményüknek folyamatosan szüksége:

– Pelenkákra, mert nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniára, hogy a gyerekek mindig tiszták legyenek. Továbbá a didaktikus játékokra, mert fontosnak tartjuk, hogy fejlődjenek. A Save the Kids akció sokat segít nekünk. Jó azt tapasztalni, hogy a fiatalok ennyire felelősségteljesek. Nem csak játékokat gyűjtöttek, gondoltak a fekvőbeteg gyerekekre is, nekik ruhákat hoztak. Ha ez mindenhol így lenne, a gyermekotthonok jól működnének, országunk pedig jobb lenne. Nagyon fontos a buli is, amely alkalmával jelentős összeg jöhet össze. Ebből a legfontosabb kellékeket vásároljuk meg. Jelenleg 162 védencünk van, de ez változó. Intézményünkben napközi is működik, ahova huszonheten járnak Szabadka község területéről. Szervezetten hozzuk őket autóval, délelőtt nálunk tartózkodnak, kapnak reggelit, uzsonnát, ebédet, oktatói-nevelő munkában vesznek részt, amely magyar és szerb nyelven folyik, valamint egészségügyi ellátásban részesülnek, ha szükséges. Ez idő alatt a szülők dolgozhatnak, és nem kell aggódniuk a gyermekük miatt – mondta a főóvónő.