2024. április 16., kedd

Termésjóslás Szent Vince napján

Az idei próbaszőlőmetszést a DiBonis pincészet szőlejében tartották meg

Január 22-én, azaz Szent Vince napján ismét megejtették az immár hagyománnyá vált próbaszőlőmetszést, a levágott vesszőből pedig a szőlősgazdák megpróbálják az idei évi termést kikövetkeztetni, megjósolni.

A próbametszés az év első eseménye a bortermelők számára, melyre az idén Bóni László szőlészetében került sor, s amely ezúttal is a szabadkai Arena Zabatkiensis Borlovagrend szervezésében valósult meg.
Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis nagymestere a vendégeket köszöntve elmondta, hogy immár tizenharmadik alkalommal tartják meg a próbametszés, mely egyben a borlovagrend megalakulásának ünnepe, továbbá a Csongrád megyei Szent Vince Borlovagrend ünnepe is, melyből a szabadkai borlovagrend is kialakult.


– Szent Vince ünnepéhez mi is újra csatlakozunk, amivel lezárjuk a mögöttünk lévő évet, és megkezdjük a bor újabb évét, s a hagyományokhoz híven ellátogatunk az egyik szőlészetbe, és megejtjük a próbametszést. Az elmúlt év semmilyen tekintetben sem volt kiemelkedő, mégis elégedettek lehetünk a terméssel, hiszen a hozam és a minőség is szolid volt, és borászainknak tavaly sikerült olyan minőségű bort előállítaniuk, amelyekkel a különféle szemléken megállták helyüket, és jól prezentálták ezt a borvidéket, sőt a londoni Decanter folyóirat a 14 ezer borminta közül két pincészetünk borát is díjazta. Nemrégen a New York Times Szabadkát egyik olyan célállomásként jelölte meg, ahová az idei évben el kell látogatni, s itt is a borvidékünket és a borutakat emelték ki, amihez a borpincészeteink eredményei és a szabadkai borvidék is hozzájárult – mondta a nagymester.

A Szent Vince-napi ünnepségen a Csongrád megyei és a Szent György Európai Borlovagrend tagjai is részt vettek. Fülöp Mihály Csongrád megyei nagymester a tőkékről és a levágott vesszőről elmondta, hogy habár a hagyományt meg kell őrizni, mégis nagyon nehéz megjósolni, milyen lesz az idei termés.
– Ősszel nagyon szépen beértek a vesszők, most pedig a rügyek bedagadtak, erősek, és bízunk abban, hogy az emberi munkának eredménye lesz, és az idei szőlő jó minőségű termést fog adni – mondta.

Bár a vesszők alapján jelenleg jó termést jósolnak, a borászok egy kicsit tartanak attól, hogy ha az enyhe tél után fagyok jönnek, akkor ez a termés elveszik.
Bóni László úgy fogalmazott, a Szent Vince-napi összejövetel célja egyrészt a hagyományápolás, másrészt a barátkozás, melybe immár évek óta a magyarországi borlovagok is bekapcsolódnak, így az idén Szegedről, Kiskőrösről, Soltvadkertről is érkeztek vendégek, valamint újvidéki és szabadkai borlovagok is részt vesznek az eseményen.

– Ez egy évadnyitó, ami a borászatokat illeti, hiszen ez az első esemény, ahol a boré és a szőlőé a főszerep. A vesszők alapján nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, előre nem tudhatjuk, milyen lesz az időjárás a következő egy-két hónapban, de ha nem lesz extrém rossz idő, akkor a szőlő jelenlegi állapotát figyelembe véve azt kell mondanunk, egész jól átvészelte a telet, és nincs ok pánikra.
Bóni László Szabadka és a szabadkai borvidék New York Times listáján való szereplését nagyon jó reklámnak nevezte mind a borászok, mind a régió egésze szempontjából.

– Évek óta azon ügyködünk, hogy megpróbáljuk visszahozni a régi szép tradíciót, hiszen valamikor Szabadkán 5500 hektáron termesztettek szőlőt, ma pedig csupán 156 hektár maradt. Ezt próbáljuk tovább bővíteni, fejleszteni, hiszen szerintem a borral lehet igazán jó képet kialakítani egy régióról. Ezenkívül a boraink a tavalyi évben felkerültek az új szerbiai légitársaság gépeire, amelyek naponta szerteszét száguldoznak a világban, ez egy fantasztikus reklám nekünk.