2024. április 26., péntek

Kanizsai diákok sikere Budapesten

A magyarkanizsai község diákjai ezúttal nem hazai pályán, hanem Magyarországon szereztek elismerést, ahol rajtuk kívül a Kárpát-medence egész területéről érkezett diákokkal mérték össze tehetségüket.

A felvidéki Palóc Társaság idén tizenhetedik alkalommal hirdette meg fogalmazóíró pályázatát, melynek témái most is a nemzeti öntudat, az összetartozás, a magyarság megőrzésének kérdéseire, lehetőségeinek boncolgatására ösztönözte a diákokat.
Többek között ilyen címek közül válogathattak a diákok: Ki minek mestere? – Ezermesterek, mesteremberek, alkotók; Édes anyaföldem – A hazai táj ismerete, védelme, tisztelete, szeretete; Igékből várat... – Az anyanyelv védelmében megrontói ellen; Sors, nyiss nekem tért! – Elképzelésem jövendő életemről; Hazám, hazám, te mindenem... – Hétköznapi hazaszeretet.
A legjobb dolgozatokat írók pedig meghívót kaptak az ünnepélyes díjkiosztóra, amelynek a magyar kultúra napjához legközelebb eső hétvégén, a budai várban lévő Magyarság Háza ad otthont minden évben. Idén január 19-én, vasárnap 13 órára várta a Palóc Társaság a meghívottakat. Az idei ünnepség érdekessége, hogy jelen volt Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, az egykori Aranycsapat játékosa. A könyvjutalom mellett pedig az egynapos budapesti kirándulás élménye sem elhanyagolható a diákok számára. S bár tanulóink nem első alkalommal vesznek részt ezen a versenyen, s bár idén valóban szép számú első és második helyezést értek el, nemcsak ezért lehetünk büszkék rájuk.

A felvidéki diákok ízes tájszólásukhoz való ragaszkodása dicséretre méltó, ahogyan a magyarságuk megőrzéséhez való hozzáállásuk is, azonban a heves hazafias érzelmektől fűtött tanulók sorai a vajdasági ember számára mégis kissé túlzásnak hatnak. A vajdasági diákok dolgozataiban a tudományos, leíró jelleg jobban érvényesült az érzelmes vallomásoknál, ezt pedig szakmai szempontból mindenképp jutalmazni kell – feltehetően így gondolkodtak az elbírálók is, ugyanis négy első és négy második helyezett lett, valamint három tanuló különdíjban részesült. Az ünnepélyes díjkiosztó után a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Száz évig c. népi táncos-zenés műsorával zárult a rendezvény.

Név szerint a díjazottak az általános iskolások kategóriájában: Varga Anikó 1. helyezett, Horgos, Október 10. Általános Iskola; Gonczlik Ákos 1. hely, Horgos, Október 10. iskola; Tandi Adél 1. hely, Magyarkanizsa Jovan Jovanović Zmaj iskola; Smith Rita, Kispiac Október 10. iskola; Kávai Áron 2. hely, Magyarkanizsa Jovan Jovanović iskola; Samu Csilla 2. hely, Horgos Október iskola. Különdíjat kapott Gojkov Sára a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj és Somogyi Anett a kispiaci Október 10. iskolából. A szintén magyarkanizsai Nagy Adrián pedig dicséretben részesült.
A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontból Szabados Norbert 2. helyen végzett, Kávai Konrád pedig kiemelt 1. helyezett lett.
A diákok felkészítő tanárai voltak: Fodor István, Kávai Bózsó Ildikó, Kiss-Iván Anna, Herédi Károly, Kószó Krisztina és Horvát Hilda.