2024. április 26., péntek
ÖTVENHÁROM ÉVES A ZOMBORI VÍZMŰVEK

Öt évre előre tudják jelezni az ivóvíz fertőzöttségét

Egyre elképesztőbb hírek látnak napvilágot az ivóvíz minőségéről Szerbiában. Arzén, algák, egyéb biológiai szennyeződés miatt egész települések maradnak fogyasztható vezetékes víz nélkül. Zombor városában szerencsére nem ilyen a helyzet, a csapvíz minden tekintetben megfelel az előírásoknak, viszont a falvakban már nincs így, általában minden településnek van valamilyen vízellátási problémája. Legsúlyosabb helyzetben azok a falvak vannak, amelyekbe már hónapok óta csak lajtos kocsin jut el az ivóvíz.

– A Vodokanal vízművek intenzíven dolgozik a környező települések rákapcsolásán a központ vízforrásra. Legelőbb Csonoplya, Kerény és Nemesmilitics kerül sorra, ott tavasszal befejezzük a munkát, és addigra elkészül az új vízgyárunk is. A másik vízlelőhelyünk Bezdánban van, az ingatlanjogi kérdések megoldódtak, vagyis az érintett telek a Vajdaság Erdei közvállalattól átkerült Zombor városához, így ott is egy új vízgyárral növelhetjük a kapacitást, és erre a hálózatra kötjük a falun kívül Küllődöt, Béreget és Monostorszeget – nyilatkozta a pénteken fönnállásának 53. évfordulóját ünneplő vízművek igazgatója, Strahinja Šljukić.

Az első zombori vízgyárat 1961-ben, a másodikat 1985-ben építették, hamarosan elkészül a harmadik, amely megduplázza a jelenlegi 200 literes másodpercenkénti víznyerő kapacitást. A hidrológiai fölmérések azt mutatják, hogy a jelenlegi vízlelőhely hosszú távon képes ellátni a lakosságot. A víz vegyileg és mikrobiológiailag tiszta, nyoma sincs benne arzénnak, nem úgy, mint a környező falvakban. A talajban található ásványi anyagok miatt a vizet természetesen tisztítani kell, hogy csökkenjen vastartalma, kivonják belőle az ammóniát.

– A potenciális veszélyt a mezőgazdasági földterületek közelsége jelenti, hiszen a gyomirtók és egyéb vegyszerek kémiai fertőzést okozhatnak a talajon keresztül. Egy ilyen esetre fölkészülvén a vízmegtartó réteg peremén mintegy tíz ellenőrző kutat fúrtunk különböző mélységekbe. Ezeknek a kutaknak az a feladatuk, hogy öt évvel korábban jelezzék az esetleges fertőzést, mielőtt az elérné a víztároló réteget. Öt esztendő elegendő a fölmerülő problémák megoldására – hallottuk az igazgatótól.

Hamarosan 7500 új fogyasztó csatlakozhat a vízművek vezetékére, ami ötven százalékos növekedést jelent. Tavaly mintegy ezer háztartás élt a lehetőséggel, hogy kilencvenszázalékos engedménnyel csatlakozhat a szennyvízcsatornára. A Vodokanal ezt a múlt évi akciót folytatni kívánja hosszabb távon is, bár lehet, más formában, de mindenképpen érvényesíteni kívánja szociális és környezetvédelmi szempontból. A szennyvíztisztító a Batut Közegészségügyi Intézet szerint 98 százalékban megtisztított vizet bocsát ki, ami minden nemzetközi előírásnak megfelel. Zomborban 1500 szociálisan rászorult háztartás jogosult a város és a vízművek közös engedményére, mely szerint családtagonként három köbméter elhasznált vezetékes vizet nem kell fizetniük, eddig 800 család érvényesítette erre vonatkozó jogát.