2024. április 26., péntek

Fölkapott város Újvidék

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006 és 2011 között 26 000-en költöztek Újvidékre, a legutóbbi lakossági összeírás óta (2011) pedig feltételezhetően még további tízezer polgár telepedett le a városban, kb. 6000-en külföldiek.

Gordana Bjelobrk, a Köztársasági Statisztikai Hivatal demográfiai intézetének az osztályvezetője elmondta, a székvárosban folyamatos a betelepülés.
– Újvidék a közé a kevés önkormányzat közé tartozik, ahol pozitív a természetes szaporulat, és nem Dél-Szerbiában helyezkedik el. Ez annak a jele, hogy egyre több fiatal költözik a városba, és itt alapítanak családot – mondta Bjelobrk.
A dél-bácskai körzetből Verbászról, Titelről, Palánkáról kb. 6500 ember költözött Újvidékre. Több mint 13 000-en különböző szerbiai helyiségekből települtek át, a legtöbben mégis vajdaságiak, főleg Nagybecskerekről, Nagykikindáról, Zomborból és Apatinból. Egyre többen érkeznek az ország központi részéből is, főleg azokból a helyiségekből, ahol nincs megszervezve a felsőoktatás.
Külföldről kb. 6000 lakos érkezett a városba, ebből ezren nem a volt Jugoszlávia területéről származnak. A régióból legtöbben Montenegróból és a boszniai Szerb Köztársaságból települtek át – olvasható a 24 sata hírportán.

Sokan azért jöttek Újvidékre, mert itt szerintük könnyebben jutnak munkához.
– Egyetemi tanulmányaim alatt elkezdtem dolgozni, de nem a munka miatt maradtam Újvidéken. A városban sok koncertet, kiállítást szerveznek, gazdag a kulturális kínálat. Nem volt kedvem visszamenni szülővárosomba, Čačakba, mert ha egyedül szeretnék élni, ott is albérletet kell fizetnem, ami alig olcsóbb, mint Újvidéken. Itt pedig teljesen önálló vagyok – mondta Savka Janjić, aki idegenforgalom szakos hallgató volt az Újvidéki Egyetemen.
A tősgyökeres újvidékieknek is feltűnt, hogy egyre többen laknak a városban. Szerintük az új lakosok másképpen beszélnek, ritkán hallani igazi újvidéki akcentust.