2024. április 26., péntek

Kolostorok kincseiből nyílik kiállítás Szegeden

Bűn- és erénytálakat, titkos pecsétet, griffmadárral díszített övcsatot és több száz éves gyerekrajzokkal telikarcolt burkolólapot is bemutatnak a Kolostorok kincsei című kiállításon, amely a magyar kultúra napja alkalmából nyílik szerdán a szegedi Móra-múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban – közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

Az interaktív tárlaton az érdeklődők közel százötven tárgyat tekinthetnek meg, amelyek a Bugacpusztán a 12-13. században állt Pétermonostor korába repítik vissza a látogatókat.
A vallási élet emlékei között az érdeklődők találkozhatnak kézmosóként használt bűn- és erénytálakkal, aranyozással és zománcberakásokkal díszített értékes körmeneti keresztekkel és rózsaablak-rekonstrukcióval is. A látogatók egy középkori kolostor kerengőjében sétálhatnak, valamint burkolólapokat és padlótéglákat is megtekinthetnek, amelyekbe malomjátékot és különböző gyerekrajzokat karcoltak évszázadokkal ezelőtt.
A mindennapi használati tárgyak között bemutatják az egykori Setonis mester titkos pecsétjét, egy rovásírással ellátott feliratos gyűrűt, egy díszes griffmadaras övcsatot, s különböző Árpád-kori fegyvereket, edényeket, lószerszámokat és munkaeszközöket. A tárlaton egy téglakripta-rekonstrukciót is látható, melyben egy csontvázat helyeztek el a múzeum szakemberei.
A kecskeméti Katona József Múzeum rendezte kiállítást interaktív elemek színesítik: egy digitális installációs technikával bárki bejárhat egy középkori monostort. Emellett régészeti homokozó és malomjáték várja a legkisebbeket a Fekete házban.