2024. április 26., péntek
AUSTRALIAN OPEN

Nem csak Novak a szerb dzsóker

Ana pazar játékkal nyert Serena Williams ellen, és kedden az elődöntőért a kanadai Eugenie Bouchard-ral játszik – Đoković csak öt játékot engedélyezett Fabio Fognininak – Zimonjićék a nyolca

A 102. Australian Open legfontosabb hétvégi eseménye vitán kívül Ana Ivanović pazar győzelme volt a világelső Serena Williams ellen. Ana nagyszerű játéka és váratlan sikere háttérbe szorította Đoković, Nadal és Federer újabb győzelmeit, Angelique Kerber és Caroline Woznicki korai vereségeit, valamint a két tehetség, Eugenie Bouchard és Grigor Dimitrov szép sorozatát is. Mivel Jelena Janković előző nap bejutott a negyeddöntőbe, az éjjel pedig a román Simona Haleppel mérkőzött, megeshet, hogy Szerbiának három teniszezője lesz a legjobb 8-8 között az idény első Grand Slam-tornáján.

Đoković magabiztosan menetel (Fotó: Beta/AP)

Đoković magabiztosan menetel (Fotó: Beta/AP)

Ivanović bátran és rámenősen játszott, ami az első játszmában még nem hozta meg a gyümölcsét, de ahogy múlt az idő, úgy került a szerb fölénybe, s ami még fontosabb, egy pillanatra sem lazított, az ellenfélhez mért legjobb taktikát végig alkalmazni tudta a kétórás csata során, s bejutott a negyeddöntőbe, amelyben holnap a februárban 20 éves kanadai Bouchard-ral, a női tenisz egyik legnagyobb reménységével mérkőzik. Eddig egyszer játszottak, s tavaly a wimbledoni 2. fordulóban a kanadai győzött. Ana, mint az előző körben Sam Stosur ellen, a második és harmadik játszmában egyszer sem adta le az adogatást, ami rendkívüli felkészítettségről tanúsodó adat. Ivanović e győzelemmel két helyet halad a ranglistán, és jelenleg a 12., ha viszont Bouchard ellen is nyer, már 11. lesz. Ellenkező esetben a kanadai lép a legjobb 20 közé. Helyezést javíthat Janković is, hisz ha ma legyőzi a 22 éves és a listán már 10. Halepet, feljut a 7. pozícióra. A szerb nem nevezhető esélyesnek, hisz az egymás közötti mérlegüket a román 2:1-re vezeti rendre háromjátszmás meccseken.

A női egyesben váratlan eredménynek számított a spanyol Garbine Muguruza győzelme a dán Wozniacki ellen, és az is, hogy a veterán olasz Flavia Pennetta kiütötte a német Kerbert. Pennetta a negyeddöntőben a kínai Na Li ellenében próbálja megismételni legjobb GS-eredményét, a US Open tavalyi elődöntőjét.

Nem sokáig tartott a melbourne-i dicshimnusz Nadalról és Federerről, akik a 3. fordulóban csak 6 és 7 játékot adtak le. Đoković elfogadta a kihívást, és az olasz Fabio Fognini ellen leadott mindössze öt játékkal válaszolt, amivel újfent bizonyította, hogy kellő formában indult a címvédésre. Đoković ezzel zsinórban 25. melbourne-i győzelmét aratta, a tavalyi US Open óta pedig 28 meccsen maradt veretlen. Emellett lépett a legtöbb győzelmet jegyzett teniszezők ranglistáján is, hisz ez volt pályafutása 547. győzelme, amivel beérte a német Tommy Haast. Az aktívak között ennél többet csak Federer (929), Nadal (666), Hewitt (596) és Ferrer (555) arattak.

Đoković a negyeddöntőben a svájci Stanislas Wawrinkával mérkőzik, aki tegnap szoros csatában verte a spanyol Tommy Robredót. Ez lesz a 18. meccsük, Đoković 15:2-re vezet, s legutóbb 2006-ban kapott ki a svájcitól. Emlékezetes a tavalyi melbourne-i meccsük, amelyet Novak öt drámai játszmában, 5 óra 2 perc után nyert meg. Hasonlót játszottak azután a US Openen is, viszont a párizsi teremtornán és az évzáró mestertornán Đoković már fölényesen győzedelmeskedett, és holnap is kimondott esélyesnek számít.

A címvédő Serena Williams tehetetlen volt (Fotó: Beta/AP)

A címvédő Serena Williams tehetetlen volt (Fotó: Beta/AP)

Az alsó ágon a másik elődöntőst a Ferrer–Berdych csata határozza meg, a felső ágon pedig ma a Nadal–Nisikori, Dimitrov–Bautista, MurrayRobert és Federer–Tsonga meccsek következnek. A volt világelső svájci három szép győzelemmel kezdett, de számára most kezdődik a munka neheze. Ha meg szeretné szerezni pályafutása 18. nagy serlegét, a francia után zsinórban valószínűleg Murray-t, Nadalt és Đokovićot kell felülmúlnia, ami legjobb éveiben sem lett volna könnyű feladat.

A férfi párosok tornáján Daniel Nestor és Nenad Zimonjić bejutottak a 16 legjobb közé, mivel egészen könnyen nyertek a horvát Draganja, Pavić kettős ellen. Következő riválisuk a tapasztalt Fyrstenberg és Matkowski alkotta lengyel duó. A leányifjúsági mezőnyben a 16 éves čačaki Ivana Jorović, aki a 2. kiemelt helyén rajtolt, magabiztosan győzött az 1. fordulóban, következő ellenfele pedig a svájci Jil Belen Teichmann lesz.

Eredmények, férfiak, 3. forduló: Nadal–Monfils 6:1, 6:2, 6:3, Nisikori–Young 7:5, 6:1, 6:0, Dimitrov–Raonić 6:3, 3:6, 6:4, 7:6, Bautista–Paire 6:2, 6:1, 6:4, Murray–F. López 7:6, 6:4, 6:2, Robert–Kližan 6:0, 7:6, 6:4, Tsonga–Simon 7:6, 6:4, 6:2, Federer–Gabasvili 6:2, 6:2, 6:3, nyolcaddöntő: Đoković–Fognini 6:3, 6:0, 6:2, Berdych–Anderson 6:2, 6:2, 6:3, Ferrer–F. Mayer 6:7, 7:5, 6:2, 6:1, Wawrinka–Robredo 6:3, 7:6, 7:6, nők, 3. forduló: Janković–Nara 6:4, 7:5, Halep–Dijasz 6:1, 6:4, Cibulková–Suárez 6:1, 6:0, Sarapova–Cornet 6:1, 7:6, A. Radwanska–Pavljucsenkova 5:7, 6:2, 6:2, Muguruza–Wozniacki 4:6, 7:5, 6:3, Stephens–Szvitolina 7:5, 6:4, Azarenka–Meusburger 6:1, 6:0, nyolcaddöntő: Ivanović–S. Williams 4:6, 6:3, 6:3, Bouchard–Dellacqua 6:7, 6:2, 6:0, Na Li–Makarova 6:2, 6:0, Pennetta–Kerber 6:1, 4:6, 7:5, férfi páros, 2. forduló: Nestor/Zimonjić–Draganja/Pavić 7:5, 6:1, leány egyes, 1. forduló: Jorović–Pits 6:2, 6:3.

PORT ST. LUCIE. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Mirčić–Hromaceva 6:2, 6:3, elődöntő: Abanda–Mirčić 7:6, 7:5.

Roger nem tévedt el

Roger Federer: – Tíz év után először játszottam a centerpályán kívül, ezért korábban indultam, nehogy eltévedjek, Mirka meg később jött, és GPS-t használt.

Serena Williams: – Talán kezdő koromban sem hibáztam olyan ütéseket, mint ma. Függetlenül ettől el kell ismernem, hogy Ana fantasztikusan játszott, és megérdemelten nyert.

Roberto Bautista: – 14 éves koromig fociztam, tehetséges csatárnak tartottak, aki akár a fülével is képes gólt lőni, de nem bántam meg, hogy átpártoltam a teniszhez.