2024. április 26., péntek

A haladók nem kormányoznának egyedül

A köztársasági szintű rendkívüli parlamenti választásokról szólva, illetve az azokat követő periódus esélyeit latolgatva Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt alelnöke kifejtette, hogy pártja egészen biztosan nem egyedül alakítja majd meg az új kormányt.

– Korainak tartom az esetleges koalíciókkal kapcsolatos nézetek kifejtését. Ami egészen biztos: az SZHP nem egyedül fogja az országot kormányozni. Nem ez a célunk. A cél az, hogy meg tudjunk egyezni elképzeléseinket illetően, hogy határidőket szabjunk azok megvalósításához. Ahhoz pedig, hogy ezeket a határidőket ki tudjuk jelölni, meg kell tudnunk egyezni – jelentette ki Mihajlović az Amerika Hangjának adott interjújában.

Kifejtette, hogy politikai konszenzusra van szükség az olyan kulcsfontosságú kérdéseket illetően, mint amilyen a gazdaság vagy az államapparátus reformja. A közvállalatok megreformálása, az átalakítás alatt álló vállalatokban megkezdett folyamatok lezárása is olyan jelentőséggel bír, melyhez valódi politikai konszenzusra lesz szükség – magyarázta.

Megismételte, hogy a Szerb Haladó Párt elnöksége fogja hamarosan eldönteni, hogy kiírják-e Szerbiában a rendkívüli parlamenti választásokat, de fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy amennyiben végül a választások mellett döntenek, akkor az mindenképp a hatalmi koalíción belüli megállapodás következménye lesz. Úgy értékelte, hogy az esetleges szavazást most először fogják valóban nyugodt légkörben kiírni Szerbiában.