2024. április 26., péntek
VÁROSI VÍZMŰVEK

Új fajta fertőtlenítési módszer

Az újvidéki Városi Vízművek közvállalat nemsokára klór helyett egy új fajta klór oldatot alkalmaz majd a víz tisztítására, ez az oldat rendkívül veszélyes lehet, ha nem kezelik megfelelően. Az új tisztítási módszer a nátrium klorid (konyhasó) oldatot elektrolízis segítségével bontja nátriumra és klórra, ami biztonságosabb abból a szempontból, hogy nem áll fenn a robbanás veszélye, ami a raktározott klór esetében megtörténhet – írja a Radio 021 hírportálja. Az így előállított klórvegyület megsemmisíti a baktériumokat, a vírusokat és az algákat, melyek így nem tudnak elszaporodni a vízben. Ezután egy összetett vegyi folyamat során nátrium kloriddá visszaalakul. Ez a folyamat újra és újra megismétlődik, és közben állandó a víztisztítás, fertőtlenítés.

A Városi Vízművekben elmondták, az új fajta tisztítási folyamat biztonságosabb, és olcsóbb is.
-Folyamatban van a tervdokumentáció kidolgozása, amelyet a belgrádi Jaroslav Černi intézettel karöltve készítünk el. A projektum kidolgozása után a Tartományi Revizori Intézet átvizsgálja a dokumentációt, és csak ez után kezdődhet el a megvalósítása – mondták a Vízművekben. Hozzátették, a tervdokumentáció, valamint a megvalósíthatósági terv kidolgozása megmutatja, miért is van szükség az új fajta tisztítási módszerre.
Az egyedüli gondot az jelenti, hogy a Városi Vízművek a régebbi módszerhez van kialakítva, a munkások pedig a raktározott klór kezelése lettek kiképezve. Ahhoz, hogy az új módszer biztonságosan működjön, állandó felügyeletet kell biztosítani, a munkafolyamatot pedig csak hozzáértő szakemberek végezhetik. Ezen kívül, csak a legjobb minőségű nátrium kloridot használhatnak az elektrolízis folyamatánál, olyant, amely nem tartalmaz brómot. Ilyen fajta konyhasót csak Lengyelországból lehet beszerezni, régebben Tuzlán is termeltek ilyet. A közbeszerzéseket ezért nagyon pontosan kell összeállítani, és nem szabad olcsó megoldásokat választani – mondta Božo Dalmacija az Újvidéki Egyetem Biológiai és Ökológiai osztályának a tanára. Dalmacija hozzátette, nem ellenzi az új fajta tisztítási módszert, de feltétlenül ki kell dolgozni azt a tervet is, amely rámutat az elektrolízises tisztítás veszélyeire.

-Ezt a módszert alkalmazzák világszerte, de olyan vízhálózatokon, amelyek újabbak, és jobban felszereltek – mondta Dalmacija.
Branko Bjelajac a Városi Vízművek volt igazgatója szerint a közvállalat új vezetősége nem biztonsági okok miatt akar áttérni az új tisztítási módszerre, hanem azért, mert így a vízvezeték rendszer felújítására is kiírható a közbeszerzés, amelynek köszönhetően sok lehetőség nyílik, mert sok minden „belefoglalható” a tervbe.
-Az egyedüli ok, amiért rászánták magukat az új tisztítási módszerre, hogy minél több pénzt költhessenek beszerzésekre, mert ott ahol nagyobb összegek vannak játékban, nagyobb a „kereseti lehetőség”. Most hirtelen a tisztítási módszert szeretnék megváltoztatni, méghozzá a Strandon elhelyezkedő központi víztisztítóét, ez látja el az egész várost vízzel. Attól félek, hogy az új víztisztító rendszer még drágább lesz a mostanitól, nehogy az történjen ami Užicében történt – mondta Bjelajac.

A Városi Vízművek kisebb tisztító egységei már tavaly áttértek az új fajta oldatra. Tavaly egy új víztisztítót építettek a Mišelukon, de a mai napig nem üzemel. Újvidék lenne az első olyan város Szerbiában, ahol 1500 kilométernyi vízhálózaton próbálnák ki az új módszert.

Alaptalan rágalom
A Városi Vízművek közleményben reagált a cég korábbi igazgatójának, Branko Bjelajacnak a sajtókijelentésére, amelyben mesterkedésekkel vádolja meg őket, és amelyben kilátásba helyezi az „užicei forgatókönyv” megvalósulását. Szerintük Bjelajac szenzációvadász, pánikkeltő kijelentései alaptalanok, a volt igazgató rosszmájúságából fakadnak. Bjelajacot emlékeztetik arra, hogy 2010-ben éppen ő rendelte meg és fizette ki annak a projektumnak az ötlettervét, amelyet most olyannyira kritizál. A projektumért akkor 2,5 millió dinárt fizettek, a pénz kárba veszett, mert egy megfelelő engedély nélkül dolgozó cégnek fizették ki – emlékeztet többek között sajtóközleményében a vízművek. Említést tesznek arról is, hogy az új módszert Szabadkán, Smederevoban, Mitrovicán és más szerbiai városokban is már  nagyban alkalmazzák. - A rendszerünk stabil, megbízható és biztonságos, nincs mitől félnünk – üzenik.