2024. május 10., péntek

Elszaporodtak a rágcsálók

Az enyhe időjárás következtében a kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetést – Csapadék sem volt elegendő

A most már lassan két hónapja tartó tavaszias időjárás a jelek szerint nagyon kedvezőtlenül hat az őszi vetés állapotára. A későbbiekben pedig talán a csapadék hiánya fogja jelenteni a legfőbb gondot, főleg, ha beköszöntenek a melegebb napok. Gondból akad azonban már most is bőven.

– Az enyhe időjárás miatt nagyon elszaporodtak a rágcsálók, ezúttal a mezei pockok. A károk, amelyeket okoznak, jól kivehetők a szántókon, hiszen a lyukak környékén koncentrikus körökben legelik le a búzát vagy árpát. Tudni kell azt is, hogy tövéig lerágják a hajtást, vagyis amit lerágtak, az már nem fog újrahajtani. Sok árpa is sárgállik, ez azt jelenti, hogy elszaporodtak rajta a levéltetvek. Ezek közvetlenül is károsítják a növényt, ezért sárgák a levelek, továbbá a tetvek vírusokat is terjesztenek, a megbetegedések csak később alakulnak majd ki, és nagy hatással lesznek a hozamok alakulására – hallottuk Bácsi Gábor agrármérnöktől, a kishegyesi gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetőjétől.
Mivel az idő most engedi, lassan fel kell készülni a tavaszi fejtrágyázásra is.
– A fejtrágyázás elkezdése előtt mindig hangsúlyozni szoktuk, hogy nagyon jó lenne, ha a gazdák előtte talajminta-vizsgálatot végeztetnének. Ez most annál is inkább fontos lenne, mert az enyhe idő miatt folyamatos volt a növényi maradványok lebomlása, ami azt jelenti, hogy több nitrogén van a talajban. Másrészt, mivel kevés eső esett, a nitrogén nem is mosódott ki a talaj felső rétegéből. Ezzel sok pénzt lehetne megtakarítani – mondta Bácsi Gábor.
A szakember figyelmeztetett arra is, hogy a túl sok nitrogén miatt a növény túlságos burjánzásnak indul, ez pedig kedvezőtlen hatás, hiszen az ilyen növény sokkal érzékenyebbé válik a kórokozókra, és ez elsősorban a hozamokon fog megmutatkozni.