2024. április 26., péntek

Jó kezdés, gyenge folytatás, kapkodós és kétségbeejtő végjáték

Azok után, hogy Szerbia drámai végjátékban legyőzte Lengyelországot a Dániában zajló Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában, az utóbbi években gyengén szereplő oroszok ellen mindenki győzelmet várt. A vége kétgólos szerb vereség lett, így a csoport utolsó fordulójában dől el, hogy a kvartettből mely csapatok jutnak majd tovább.

A szerb válogatott tagjai közül hatan, míg az oroszból csak ketten (Igropulo és Gorbok) játszanak a Bundesligában, s mivel ez utóbbi csapatból a legtöbben a nem éppen acélos orosz bajnokságban játszanak, így Szerbia egyértelműen a találkozó fő esélyese volt. Ezt Vladan Matić kiválasztottjai mindjárt a találkozó elején is bizonyították, fokozatosan növelték az előnyüket, s 7:4-es vezetésnél Kulecsov, az orosz szövetségi kapitány időt kért. Matić a time out során csak annyit kért a játékosoktól, ha az ellenfél játékosai ziccerbe kerülnek, akkor ne bántsák őket, bízzák a dolgot az első meccsen remekül védő Stanićra. Vujin és Nikčević góljaival Szerbia 9:5-re vezetett, amikor Prodanović visszahúzta a kapura dobó orosz játékos kezét, aminek a következménye hétméteres és kétperces kiállítás lett. Vagyis a Rhein-Neckar Löwen szélsője pontosan azt csinálta, amire Matić külön felhívta a figyelmet, hogy azt ne… Hogy ez, vagy valami más (is) összezavarta az előző Európa-bajnokság ezüstérmes válogatottját, nem lehet tudni, mindenesetre az oroszok egy 5:0-s szériával átvették a vezetést. Momir Ilić egyenlített, de a félidő második részében Szerbia futott az eredmény után, s végül Ilić újabb góljával sikerült a játékrész vége előtt egyenlíteni (14:14). A védekezés a lengyelek elleni találkozóhoz képest sokkal gyengébb volt, amit az is bizonyít, hogy az első meccsen Szerbia hatvan perc alatt mindössze 19 gólt kapott, Oroszország ellen pedig fél óra alatt 14-et.

A második félidő elején az oroszok négy góllal (14:18), míg a szerb csapat átlövői rossz passzokkal, eladott labdákkal hívták fel magukra a figyelmet, és pár perc alatt naggyá tették Vagyim Bogdanovot, a minszki Dinamo kapusát. A szerb gólcsendet Nemanja Ilić törte meg (15:18), Vujin pedig tovább csökkentette a hátrányt. Az utolsó tíz perc egygólos orosz vezetéssel (20:21) és szerb emberhátránnyal kezdődött, mivel egy szabálytalan csere miatt Toskić kényszerült a kispadra. Az oroszok éltek az emberelőnnyel (20:23), amelynek letelte után Nikčević szépített (21:23), s Zelenović remek egyéni akciója újabb gólt és orosz kiállítást is eredményezett. Az utolsó négy perc kétgólos orosz előnnyel kezdődött (23:25), s három perccel a vége előtt Matić időt kért, ami után a szerb játékosok egy gyors hétméterest harcoltak ki, amit Vujin értékesített (24:25), azonban Atman negyedik góljával ismét kétgólos volt az orosz előny. Ekkor Petar Nenadićnál elszakadt a film, szövegelésért kiállították, és az oroszok támadhattak, akik újabb góllal bebiztosították a győzelmet. A vége 27:25 lett, ami azért is gond, mert Szerbia csak egy góllal győzte le Lengyelországot, s körbeverés esetén mínusz egy góllal állnak, és ha a lengyelek két góllal nyernek az oroszok ellen, akkor Szerbia – ha nem szerez pontot az olimpiai bajnok Franciaország ellen – kiesik… Ha Oroszország nyer, Szerbia biztosan továbbjut, s a franciák elleni eredménytől függ, hogy hány ponttal, míg a négygólos lengyel győzelem esetén (feltéve, hogy a lengyelek lapzárta után kikaptak a franciáktól) Szerbia minimum két ponttal lesz középdöntős.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Szerbia–Oroszország 25:27 (14:14)

Aarhus, vezették: Lopez, Ramirez (Spanyolország).

Szerbia: Stanić (4 védés), Milić (5 védés), Vujin 6, Nikčević 4, Manojlović, Toskić 1, M. Ilić 2, Radivojević, Prodanović 3, Stojković, N. Ilić 1, Rnić, Mitrović, Zelenović 2, D. Nenadić 1, P. Nenadić 5. Szövetségi kapitány: Vladan Matić.

Oroszország: Bogdanov (15 védés), Levsin (0 védés), Poljakov, Piskin, Siskarev 1, Kovalev 4, Evdokimov 5, Szkorpincev 4, Atman 4, Gorbok 4, Kudinov, Selmenko 4, Igropulo 1, Aflitulin, Aszlanyan, Zsitnikov. Szövetségi kapitány: Oleg Kulecsov.

Kiállítások: 12, illetve 10 perc.

Hétméteresek: 4/4, illetve 2/2

A SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL

Myrhol nem kaphat labdát

A magyar csapat tíz perc késéssel érkezett meg az Európa-bajnokságra, s az első meccsen a spanyoloknak ennyi idő éppen elég volt, hogy előnyre tegyenek szert, a magyarok erejét pedig felemésztette a felzárkózás. Az Izland elleni teljesítmény már egészen más volt, gyorsan játszott a magyar csapat, voltak jól kivitelezett, ötletes megoldások, jó egyéni teljesítmény (Ancsin Gábor hét gólja), s nyugodtan mondhatnánk, hogy egy hasonló jó játék elég lesz a norvégek ellen. De csak mondhatnánk, mert az egy egészen másik mérkőzés lesz, s Kjellingék ellen a támadások nem lehetnek annyira középközpontúak. Nagy alkalom volt az izlandiak ellen, mert meglátásom szerint, ha széthúzzák a játékot, több labdát kapnak a szélsők, akkor Izland ellen a két pont is meglehetett volna.

A mai meccsen mindenféleképpen szét kell húzni a mezőnyt, s a szélsőket is helyzetbe kell hozni. A spanyolok ellen Myrhol hétszer volt eredményes, amiből egyértelműen kiderül, hogy Norvégia játékát nagyban meghatározza a beállós teljesítménye. A Rhein-Neckar Löwen is, amelyet Myrhol 2009 óta erősít, ezt a taktikát alkalmazza. Adódik a kérdés: meg lehet-e állítani Myrholt? A válasz egyszerű: őt nem, de az átlövőket meg kell akadályozni abban, hogy a labdát eljuttassák neki. A magyar válogatott középső védőire óriási teher hárul majd, de Ilyés és Schuch jól megoldotta ezeket a feladatokat Izland ellen. A középfalnak rengeteget kell majd dolgoznia, az ő lábmunkájuk lehet a sikerhez vezető út egyik fontos eleme, s bizony egy kis gorombaságra is szükség lesz a magyar védők részéről. Az első öt percben kiderül majd, hogy a játékvezetők mit engednek meg: ha támogatják a beállós központú játékot, akkor vigyázni kell, mert jönnek a sárga lapok és a kiállítások. Ha viszont nem „védik” túlságosan a beállóst, akkor élni kell a lehetőséggel. A magyar védelem jó, gyors, s talán Norvégia ellen meg lehetne próbálni a nyitott falú védekezést is.

Támadásban szükség lesz Lékai gyorsaságára és remek meglátásaira, s habár Császár nincs kirobbanó formában, tőle annyira tartanak az ellenfelek, hogy két szempár mindig figyeli majd a játékát, s egy jó passzal könnyen helyzetbe tudja hozni a csapattársait. Kezd unalmassá válni a magyar közvélemény sírása, hogy nincs Nagy László. Ebből a siránkozásból nem lehet megélni. Teljes mértékben egyetértek Ilyéssel, aki azt mondta: „A magyar válogatott most azokból áll, akik Dániában vannak, s nekünk kell megmutatnunk, hogy mit érünk.” A norvégek ellen nem szabad olyan ziccereket kihagyni, mint a spanyolok és az izlandiak ellen, mert az északiak kapusai vérszemet kapnak. Így se kell félteni őket, Erevik a spanyolok ellen 40, Dahl pedig az izlandiak ellen 49 százalékkal védett!

Sokan kritizálták a szerb bírók tevékenységét, akik több vitatható döntést is hoztak, több esetben az izlandiak javára. A játékvezetők tévednek, ők is emberek, s ami fejfájásra adhat okot, hogy tegnap három mérkőzést néztem meg fölvételről, s mindhárom találkozón különböztek a bírói kritériumok. Ezen változtatni kell, mert nem tünteti fel a sportágat pozitív fényben.

Magyarország számára most kezdődik az Eb: ha nyernek, akkor – egy ponttal a tarsolyukban – ott vannak a középdöntőben, a vereség azonban a kontinenstorna végét jelenti. Meggyőző teljesítmény kell Norvégia ellen, mert az Eb eddigi meccseiből kiindulva, ha szoros az eredmény, akkor az északi csapatok (Norvégia, Dánia, Izland, Svédország) egy kis bírói hátszelet kapnak.

                                                                                                                                                                     Csordás Zoltán, a svájci TV Endingen edzője