2024. április 26., péntek

Mértékletességgel az egészségig

A mai, felgyorsult világban az emberek nem figyelnek oda arra, hogy hogyan élnek és mivel táplálkoznak, ez pedig a nem megfelelő, felborult bioritmushoz vezet. Tudni kell megtartani az életnek minden dolgában ami hasznos számunkra, azt az arany középutat ami tulajdonképpen nem más mint egy egyensúlyi állapot a túl kevés és a túl sok között. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk nélkülözhetetlen a mértékletesség gyakorlása – hangzott el az Élet és Egészség polgári egyesület által szervezett legutóbbi előadáson, melyet hétfőn tartottak Újvidéken a Cirill és Metód utca 19. alatti Életmód klubban.

A Mértékletesség – győzd le magad! című előadás keretében Farkas Beáta az Újvidéki Egyetem Orvosi Karának abszolvens hallgatója beszélt arról, hogy hogyan köthető össze az egészség definíciója a mértékletességgel ill. miben és miért kell mértékletesnek lenni.
-- Egyre több az elhízott gyerek és a lelki problémák a fiatalok körében, ezeket mind megelőzhetők, preventiv módon lehetne kezelni, ha a szülők is és a gyerekek is tudatosan odafigyelnének arra, hogy minden pozitív dologban mértékletesek legyenek. A megfelelő mennyiségű alvás, rendszeres táplálkozás, elegendő vízfogyasztás, pihenés, testmozgás és az építőjellegű emberi kapcsolatok mind fontos szerepet játszanak szervezetünk ápolásában – mondta Farkas Beáta.

Az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadás keretében különféle ellenőrzéseken vehettek részt az érdeklődők, valamint az előadás végeztével, a már hagyományossá vált főzőcske keretében, a kukorica jótékony hatásairól hallhattak rövid beszámolót ill. alkalmuk volt megkóstolni e gabonaféléből készült néhány finomságot is.  

Az Élet és Egészség polgári egyesület Egészségesen a XXI. században programsorozat keretében január 22-én a lelki egészség megőrzéséről, február 3-án pedig a napfény és a levegő fontosságáról tartanak előadást, valamint január 20-a és 31-e között dohányzás leszoktató programot indítanak. A programokkal kapcsolatban az egyesület eletegeszseg12@gmail.com email címén lehet érdeklődni.