2024. április 26., péntek
DAKAR-RALI

Halál és pihenés

Tegnap a 7. szakasszal megkezdődött az idei Dakar-rali második része. Sajnos, a szombati pihenőnap előtt ismét gyászolt a dakaros társadalom, mert csütörtökön két argentin újságíró terepjáróstul egy szakadékba zuhant és meghalt, pénteken pedig egy versenyző, pontosabban a belga motoros, az 51 éves Eric Palante holttestét találták meg a szervezők, így immár mintegy 30 áldozatot szedett a verseny a története során.

Saghmeister Gábor egy percnyi szusszanása (Fotó: Beta/AP)

Saghmeister Gábor egy percnyi szusszanása (Fotó: Beta/AP)

A pihenőnap Saghmeister Gábor számára is megváltást jelentett, mert végre mást is ehetett, mint a tábori kosztot, s egy szállóban alaposan kialudhatta magát. Gábor érdekes dolgokat mesélt, például azt, hogy az 5. szakaszon a nagy Stéphane Peterhansel tréfálta meg, mert egy pillanatban szembejött vele, így a szabadkai is megfordult, de csakhamar kiderült, hogy Mr. Dakar tévedett, s ez Gábornak mintegy 40 percébe került. Saghmeister is megismételte, hogy a Dél-Amerikában tartott versenyek közül meggyőzően ez a legnehezebb, mert a legnehezebben átjárható részeket hosszabbították meg a szervezők, akik most a motorosokkal új területre, Bolíviába érkeznek, ahol igen nagy az érdeklődés a rali iránt, de a terep egyelőre mindenkinek ismeretlen. A szervezők szerint ezen a tegnapi szakaszon voltak trükkös, de gyors részek is, mindenesetre tény, hogy 3000 méter feletti magasságokban versenyeztek, s ez további nehézségeket jelent versenyzőknek és járműveknek egyaránt. Gábor egyébként kitűnően tartja magát, a nem gyárilag támogatott versenyzők között a 11. helyen áll, az összesítettben pedig az 53., ami élete eddigi legjobbja, s ha célba ér, várható, hogy akár az első ötvenben is benne lesz.

– A vállfájdalmaimra nincs is időm gondolni, hanem csak a következő napi kihívásra figyelek. A motorom a kiváló Kaiser Thorstennak köszönhetően eddig jól bírja, de most jön az Atacama-sivatag, s bár volt már részünk benne elég az elmúlt években, biztos vagyok benne, hogy a szervezők az idei versenyre is tartogatnak meglepetéseket – mondta Gábor, aki egy kicsit az időjárási viszontagságok miatt is aggódott, mert megeredt az eső, s soha nem lehet tudni, az mit hoz.

Az élmezőny pénteken nem sokat változott, s az éllovasok előnye még mindig túl kicsi ahhoz, hogy valakit biztos esélyesnek kiáltsunk ki, mivel a rali fele még hátravan, és minden megtörténhet. Mindenesetre, nem véletlen, hogy például az autósoknál az a Nani Roma vezet, aki a tavalyi Dakar-rali óta terepralin nem kapott ki, nem meglepetés a szupertapasztalt Marc Coma előnye sem, mint ahogy Gerard De Rooy vezetése sem szenzáció, hiszen nyert ő már Dakart. Egyedül a quadosoknál érdekes Sergio Lafuente vezető pozíciója, de köztudott, hogy a címvédő argentin Marcos Patronelli dehidratálódás miatt már a 2. szakasz után feladta.

A tegnapi szakaszon csak a motorosok mentek át Bolíviába, a többiek egy körszakasz után visszatértek Saltába, s csak ma jutnak át az újonc országba. A motorosok az Uyuniig vezető úton 782 kilométert tettek meg (409 km mért szakasz), a többiek Saltától Saltáig valamivel kevesebbet, de nagyobb mért szakaszon kellett versenyezniük (533 és 525 km). Lapzártánk pillanatában még csak a motorosok és az autósok közül értek be egy páran: a motorosoknál Joan Barrda Bort volt a leggyorsabb, őt követte Coma 4,03 és Cyril Despres (francia, Yamaha) 5,35 perces lemaradással, az autósoknál Carlos Sainz (spanyol, SMG) nyert Krysztof Holowczyc (lengyel, Mini), Nasszer al-Attijah (katari, Mini) és Peterhansel előtt pár perccel.

Az összesített élcsoportja (6 szakasz után), motorosok: Coma (spanyol, KTM) 23:08,00 óra, Barreda Bort (spanyol, Honda) 42,17 perc, Duclos (francia, Sherco) 1:00,58, … 53. Saghmeister (szerbiai, KTM) 10:21,09 óra lemaradás stb. Autósok: Roma (spanyol, Mini) 22:11,28 óra, Peterhansel (francia, Mini) 33,23, De Villiers (dél-afrikai, Toyota) 40,54 perc lemaradás stb. Kamionosok: De Rooy (holland, Iveco) 23:14,27 óra, Karginov (orosz, Kamaz) 29,05 perc, Nyikolajev (orosz, Kamaz) 1:07,42 óra lemaradás stb. Quadosok: Lafuente (uruguayi, Yamaha) 29:22,20 óra, Sonik (lengyel, Yamaha) 22,18 perc, Casale (chilei, Yamaha) 1:02,23 óra lemaradás stb.

Ma Uyuni, illetve a sivatagban Calama lesz a célpont, 812 és 692 km után.