2024. április 26., péntek

Böjti ételek osztása

Temerinben halászlé, bableves és kocsonya készült az ünnepekre

A temerini Kárász Sporthorgász-egyesület az idén is megszervezte az ingyenes halászléfőzést és -osztást a katolikus és az ortodox karácsonyra. A főzés az egyesület Népfront utcai székháza előtt zajlott. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szokásos 300 adag helyett az idén mindkét ünnepen 400 porcióra emelték a mennyiséget, négy üstben rotyogott az ízletes böjti étel. Az igénylők sora már 11 óra előtt kígyózott az egyesület épülete előtt, türelmesen várva, hogy megfőjön a szegedi módra készült halászlé.

Mindenkinek két adagot szedett Vladislav Capik polgármester és Gusztony András, a képviselő-testület elnöke. Ez alkalommal sem humanitárius adományról, a rászorultak karácsonyi megsegítéséről volt szó, hanem a sporthorgász-egyesület egyik legnemesebb akciójáról: karácsony böjtjén halászlével megörvendeztetnek mindenkit, aki szereti a finom halételt.
Az önkormányzat ez alkalommal is támogatta az akciót. Az egyesület már tíz éve szervezi a főzést, a mostani karácsonykor volt a 19., illetve a 20. ingyenes halászlémérés.
A Falco Természetkedvelők Egyesülete is bekapcsolódott a böjti ételek nagyobb mennyiségben való készítésébe és osztásába. A katolikus karácsony böjtjén a Gulyáscsárda előtti téren főzték a csipetkés bablevest, amelyből mintegy 300 adag fogyott el. Magánkezdeményezésre a Néphadsereg utca házának egyik udvarában 5-6 éve fogtak először nagyobb mennyiségű kocsonya főzésébe az ünnepek alatt. Mivel az időjárás az utóbbi években újév táján nemigen kedvezett a kocsonyakészítőknek, az idén óvatosak voltak, de azért megfőztek és szétosztottak az érdeklődőknek mintegy 120 adag kocsonyát.