2024. április 26., péntek

A te életed hány lájkot ér?

A világhálónak köszönhetően teljes káosz uralkodik a tájékoztatásban. A hírközlő eszközök tavaly augusztusban és decemberben is „eltemették” Mihail Gorbacsovot. Először az orosz nemzeti hírügynökséget, a RIA Novostit ért hackertámadás után értesülhetett a világ a Szovjetunió egykori elnökének a haláláról, majd december közepén Frank-Walter Steinmeier, Németország külügyminiszterének a nevében tette közzé a Twitteren Tommaso Debenedetti olasz újságíró, hogy Gorbacsov elhunyt. Nem ez az első eset, és valószínű, hogy nem is az utolsó, hogy álhonlapok zenészek, politikusok, közéleti személyiségek halálhírét közlik.

Az említett Debenedetti már több álinterjút is készített: a dalai láma, Lech Walesa, Noam Chomszky és Joseph Ratzinger is volt már beszélgetőpartnere, igaz, valamennyi csak a képzelet szintjén. Debenedetti egyik interjújában elárulta, hogy kényszerűségből választotta ezt a módszert, mivel pályája kezdetén becsületes módszerekkel és tisztességes úton próbálkozott bekerülni a lapokba, de erre esélye sem volt, így jöttek az álinterjúk, amelyeket főleg vidéki lapok vettek meg és közöltek le.

A hihetetlenül gyors információáradatnak és a bulvársajtó népszerűségének köszönhetően egy átlagember manapság elveszik a hírtengerben. Elolvas egy szenzációs hírt, azonnal megosztja és már megy is a dolgára. Nagyon könnyen megtörténhet, hogy a hírről kiderül, alig tartalmaz valósághű elemeket, de ez már senkit nem érdekel. Az is megesik, hogy a szerkesztők legyintenek, ők már nem akarnak foglalkozni a témával, így az igazság sosem derül ki. Nemrég Mlađan Dinkić és Božidar Đelić is az Egyesült Államokba szökött, mert megkárosították az ország költségvetését. A hír természetesen kacsa volt, de nagyon sokan bedőltek neki.

Álhírportálokról volt szó eddig, amelyeknek a szándéka a félrevezetés, azonban a „profi” tájékoztatást sem kerülik el a tévedések.

„Agyonlőtte kétéves húgát egy ötéves kisfiú Kentucky államban, miközben az édesanyjuk néhány percre felügyelet nélkül hagyta őket – jelentette a CNN hírtelevízió csütörtökön. A gyilkos fegyver egy 22-es kaliberű, egylövetű sportpuska volt, amelyet a gyerek a születésnapjára kapott. A fiú játszott a fegyverrel, amikor az váratlanul elsült, pedig gyerekzár is volt rajta. A szerencsétlenség Kentucky állam déli részén, Caroline Sparksban történt kedden.” – adta ki májusban a hírt a Magyar Távirati Iroda, s természetesen azonnal minden magyar nyelvű tájékoztatási eszköz megjelentette. Senki nem nézett utána, senki nem ellenőrizte a hírt, pedig kellett volna, mert durva hibát vétett az MTI. Az Egyesült Államokban nem létezik Caroline Sparks nevű város, az áldozatot hívták így, a város neve, ahol a tragédia történt pedig Burksville volt.

A francia Metro News vasárnap este a honlapján címben közölte, hogy a portál képgalériájának segítségével olvasóik „végigkövethetik az elhunyt Michael Schumacher karrierjének legfontosabb pillanatait”. A 22.33-kor megjelent hírt gyorsan levették a honlapról, de már maga a tény is elgondolkodtató, hogy míg az orvosok a műtétre készültek, hogy megmentsék a hétszeres világbajnok életét, addig a Metro News munkatársai már a képgalériát készítették, hogy amint meghal, ők legyenek az elsők, akik ilyen módon szolgálják ki az olvasóikat.

„Tegnap este, miután pár napig kómában feküdt egy síbaleset miatt a híres Forma 1-es autóversenyző, Michael Schumacher hozzátartozói úgy döntöttek, hogy lekapcsoltatják a gépekről. Nem akarták, hogy így lépjen át az újesztendőbe. Neki most véget ért ez a futam. Egy legenda hagyott el minket lassan 24 órája akinek a hagyatékát mindig tisztelni fogjuk, és sosem feledünk el. Ő már az égből figyel minket. Isten nyugtasson, és kitartást a családnak. Ámen.

Ez a hír fogadott ma reggel egy weboldalon. Természetesen utánna jártunk, és Hála Istennek él még Schumi! Reméljük túléli!

Dobj itt alul egy lájkot, ha ezt kívánod Te is neki, hogy épüljön fel és gyógyuljon meg!!!! Cél: 100.000 LIKE!”

Ennek a január elsején napvilágot látott irománynak a címe az volt: Michael Schumacher MEGHALT szilveszter este. Természetesen sokan el sem olvasták a cikket, azonnal megosztották a legismertebb közösségi oldalon. Egyértelmű, hogy a bloggernek a lájkok gyűjtése volt a célja, s nem válogatott a módszerekben. Az, hogy egy világhírű sportoló éppen mesterséges kómában feküdt, kapóra jött neki, s igyekezett kihasználni az alkalmat. Minden jelző felesleges egy ilyen cselekedetre, s az illetőnek – mielőtt megtanulná helyesen leírni az utána szót és írást jelentet meg – a címben olvasható kérdésre kellene legelőször választ adnia.