2024. április 26., péntek

Az együttműködés éve is volt

Évértékelő beszélgetés Gazsó Hargitával, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusával

2013 az együttműködés éve is volt, vallotta – jellemezve a mögöttünk álló esztendőt – Gazsó Hargita, a Szabadkai Városi Múzeum kihelyezett részlege, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa. Az együttműködés formáit körvonalazva megjegyezte: más muzeális intézményekkel, civil szervezetekkel, cégekkel, pedagógusokkal valósult meg mindez. A létesítmény anyaintézménye, a Szabadkai Városi Múzeum több kiállítása is vendégeskedett náluk – tudtuk meg.

– Megemlékeztünk a negyven évvel ezelőtti topolyai szarmata és avarkori ásatásokról, amely kiállítás sok általános iskolás diákot és középiskolást is bevonzott intézményünkbe. A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság a múzeum épületében tartja az összejöveteleit. A Kiss Lajos Néprajzi Társasággal újraindítottuk a pár éve megtorpant Fiatal Néprajzkutatók és Kulturális Antropológusok Konferenciáját, amellyel az egész Kárpát-medence területéről szólítottunk meg egyetemistákat, fiatal kutatókat, doktoranduszhallgatókat, egyetemi tanárokat. A Múzeumok Éjszakáján a turizmussal foglalkozó fiatalokat tömörítő Origo Egyesület, a technikatanárok és a Capriolo cég segített az ötletelésben és a szervezésben, a rendezvény apropóján hirdetett rajzpályázatunkra is számtalan községbeli diák jelentkezett. Így egész Szerbiát bejárta a topolyai Múzeumok Éjszakájának híre. Sőt, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatónője és munkatársai is meglátogatták az eseményt, amelynek központi témája a kerékpár volt. Ezt követően ők is visszahívtak minket az ő Múzeumok Éjszakájukra, amelynek szintén a kerékpár volt a fő szervezőelve. A zentai Városi Múzeum munkatársaival kidolgoztunk egy közös kiállítási tervet a jövőre százéves topolyai születésű Ács József képzőművész tiszteletére. Megkezdődött Harkai Imre építész és néprajzkutató könyvhagyatékának katalogizálási folyamata is. Megtaláltam rá a megfelelő személyt: Fülöp Tiffany, az SZTE informatikus – könyvtár szakos hallgatója mindezt önkéntesen végzi. A 2014-es év nemcsak Ács-, hanem Harkai-jubileum is lesz. Harkai halálának tizedik évfordulóján a Kiss Lajos Néprajzi Társasággal együtt emlékülést szervezünk január 10-én a múzeumban, ahol, többek között, Fülöp Tiffany is beszámol a katalogizációs munkafolyamatról – foglalta össze Gazsó Hargita.

A Topolyai Múzeum nemcsak határon belüli, hanem azon átívelő kapcsolatkialakításra, fenntartása, fejlesztésre is törekszik.   
– Hálás vagyok, mert rögtön 2013 elején beválogattak egy kiállításrendezői képzésre, amelyen magyarországi és erdélyi muzeológusokkal egyetemben tanulhattam kiváló szakemberektől. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum keretében működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központ szervezte a képzést. Betekinthettem a gyakorlati muzeológia minden egyes szegmensébe Szentendrén és a budapesti neves múzeumokban. Elsajátíthattam, milyen mozgatórugói vannak egy kiállításrendezési folyamatnak az ötlettől a megvalósításig, és hogyan lehet egy kiállítást hasznosítani a közoktatásban. Az ott szerzett tapasztalatokat már kamatoztatni tudtam 2013 májusában az állandó irodalmi kiállításunk fölújításakor. Azóta a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központtal együttműködve egy vers- és prózamondó versenyt is tartottunk Tóth Ferenc költő, néprajzkutató emlékére, aki az állandó irodalmi kiállításunk egyik arca.
A kiállításrendezői tevékenységed során milyen célkitűzéseket fogalmaztál meg?
– A jövőbeni célok egyike a községbeli települések kulturális értékeinek megismertetése, bemutatása. Továbbra is az állandó kiállításaink mellett időszaki kiállításokat, tudományos előadásokat, könyv- és folyóirat-bemutatókat, koncerteket, játszóházakat szervezünk, hogy mindegyik generáció magáénak érezhesse a Topolyai Múzeumot. Köszönet a topolyai önkormányzat illetékeseinek, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának és dolgozói közösségének, hogy segítik a múzeum fejlődését. Köszönet továbbá a múzeumbarátoknak, akik ötleteikkel támogatják intézményünk munkáját, és nem utolsósorban a lelkes múzeumlátogatóknak – fejtette ki a múzeumpedagógus.