2024. április 26., péntek

Hírhedt drogbárók is rács mögött?

Százhuszonnyolc drogdílert tartóztattak le szombaton

Több száz drogüzért, köztük több drogbárót állítottak elő Szerbiában minden idők legnagyobb drograzziájában, amelynek szombaton tartották a második fordulóját.

A Villám 1 fedőnevű, hajnali fél 5-kor megkezdett razzia során 1165 objektumot kutattak át szerte az országban, és 128 drogdílert állítottak elő - jelentette be sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes és Zagorka Dolovac főállamügyész.

A rajtaütésben elfogtak több rablót és többszörös gyilkost is, néhány ember ellen pedig fegyver illegális birtoklása miatt indult eljárás. Jelentős mennyiségű kábítószert is lefoglaltak.  „A poklok pokla vár a szerbiai kábítószer-kereskedőkre” – fogalmazott Vučić.

Dolovac főügyész azt mondta, hogy az őrizetbe vettek között van a szerbiai drogcsempészpiramis csúcsának több tagja is, bár neveket személyiségi jogokra hivatkozva nem említett.
 
Vučić miniszterelnök-helyettes azt üzente a még szökésben lévő drogbáróknak, ne gondolják, hogy a szerbiai drogkereskedelem egyhamar kiheveri ezt a csapást, és jobban teszik, ha tisztességes foglalkozás után néznek. Leszögezte, hogy elszántan üldözni fogják azokat is, akik most még nem kerültek kézre.

Vučić és a főügyész is hangoztatta, hogy a szombati akcióval nem ér véget a kábítószer-csempészet elleni akciósorozat, amely 124 ember előállításával és több mint 21 kilogramm kábítószer lefoglalásával indult december 6-án a Villám fedőnevű hadművelettel.

A december elejei drograzziában ugyan "csak" 124 gyanúsítottat állítottak elő, de az akció eredményeként végül 274 ember ellen emeltek vádat. A szombati sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a két akció eredményeként végül várhatóan közel 500 ember ellen indul eljárás.

A Villám akcióban 918 objektumon ütöttek rajta szerte az országban, és csak Belgrádban 26 helyen találtak kábítószert mérleggel együtt, ami azt bizonyítja, hogy a drogot nemcsak használták, hanem üzleteltek is vele. Egy újvidéki lakásban öt kilogramm heroint foglaltak le, és annyi fegyvert koboztak el, amennyi - mint akkor mondták - elegendő lenne egy egész század felfegyverzésére.
 
Vučić, a biztonsági szolgálatok közti koordinációért is felelős miniszterelnök-helyettes akkor a világon példa nélkül állónak nevezte, hogy egyetlen napon legalább 250 ember ellen sikerült vádat előkészíteni. Közölte, hogy könyörtelen harcot indítanak a drogdílerek és mindazok ellen, akik futballszurkolói csoportokat használnak fel kétes ügyleteik fedezésére.

A miniszterelnök-helyettes szombaton jelentős sikerként könyvelte el, hogy az akció híre előzetesen semmilyen forrásból nem szivárgott ki, ami szerinte annak bizonyítéka, hogy nincs módszeres együttműködés az igazságügyi szervek és a bűnözők között.