2024. április 26., péntek

Kétszázkilométeres sebességgel a magyar fővárosba

Két év múlva kezdődhet a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítése

Budapest az elérhetőség szempontjából közelebb kerülhet Belgrádhoz, legalábbis a vasúton közlekedők számára, hiszen a két főváros összekötő vasútvonal korszerűsítésének a tervét képviselők szerint, a Belgrád–Budapest vasútvonal felújítását követően 200 kilométeres óránkénti sebességgel száguldhatnak a gyorsvonatok ezen a vonalon.

A projektumot a kínaiak valósítanák meg, akik hajlandók hitellel is támogatni valóra válását. A beruházáshoz, amely előzetes becslés szerint mintegy 2,5 milliárd eurót igényel, háromoldalú együttműködésre van szükség. Ehhez már meg is született az első elvi megállapodás. Bukarestben november végén, az ott zajló Kelet-Közép-Európa (KKE)–Kína csúcstalálkozón közös sajtótájékoztatón jelentette be Li Ko-csiang kínai, Orbán Viktor magyar és Ivica Dačić szerb kormányfő, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítése érdekében együttműködés kezdődik Kína, Magyarország és Szerbia között.

Aleksandar Antić szerb közlekedési miniszter hétfőn tárgyalt a projektum megvalósítására alakult szerb és kínai munkacsoport képviselőivel. Az ezt követő sajtótájékoztatón a tárcavezető közölte: a megvalósíthatósági tanulmány jövőre készül el, a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítési munkálatai pedig 2015-ben kezdődhetnek el. A miniszter szavai szerint a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után beszélhetünk a beruházás pontos költségeiről.

– A jelenlegi becslés szerint – ahhoz hogy elérhessék a vonatok a 200 km/órás sebességet – 350 millió eurót kell szavatolni a Újpázova és Újvidék közötti szakaszra, és mintegy 500 millió eurót az Újvidéktől az országhatárig vezető szakaszra.

A miniszter a számokat pontosítva hozzátette, a Belgrád–Budapest vasútvonal szerbiai részére legfeljebb 880 millió eurót kellene fordítani, a magyarországi részre pedig megközelítőleg kétszer ennyit, mivel Antić szerint, „a vasútvonal magyarországi része rosszabb állapotban van a szerbiainál”.

A megvalósíthatóság tanulmány elkészítését – mondta Antić – oroszországi hitelből és Előcsatlakozási Támogatási Eszközökből (IPA) kívánja finanszírozni Szerbia. A Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítésénél pedig a kormány mindenképpen számít arra a 10 milliárd eurós alapra is, amelyet Kína a közép- és délkelet-európai országok infrastrukturális fejlesztéseinek támogatására különített el.