2024. április 26., péntek

Emese ,,tégláiról” Kenyában

Akinek az önkéntesség és az adakozás, az élménypedagógia lételeme – Beszélgetés Balassa Emesével

Az oktatás a kulcs, vallják és foglalják verseikbe Kenyában, a Viktória-tavon fekvő Rusinga szigetén élő, szervezett oktatási rendszerbe csak nagy nehézségek árán kerülhető gyermekek, köztük Florence Akinyi is, akiről megtudtuk: hatéves, sebezhető kislány, szereti a fákat és az állatokat, 2013 májusa óta pedig hálásan gondol a topolyai, Szegeden tanuló, az önkéntességet lételemének tekintő Balassa Emese egyetemistára, aki képletesen örökbefogadójává vált.

– Számomra az önkéntesség azt jelenti, hogy visszaadhatsz egy picit abból a sok jóból, ami téged ér. A mosolyokat jelenti a gyerekek arcán, amelyeket az együttes alkalmak során varázsolunk oda. A sok nyitott, mindenfelé élő, jószívű, hasonlóan gondolkodó játékos barátot jelenti. Azt, hogy önként, mosolyogva válsz (időnként nagyon) fáradttá, és hiszed-tudod: megéri. Az eredményt látva a dupláját is elvégeznéd, mert a hála, az öröm, a nevetés mindenért kárpótol – vallotta lapunknak a Szegedi Bölcsésztudományi Kar spanyol szakán és a JGYPK andragógia szakán tanuló topolyai Balassa Emese egyetemi hallgató, aki 2009 óta a pacséri Nyári Táborokban animátorként működik közre, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulatnál, az erdélyi Bóbita Egyesületnél és a szegedi Mosolygó Kórház Alapítványnál önkéntes munkát végez. Egyetemi tanulmányai mellett diákmunka formájában egy szegedi-kiskundorozsmai mentorprogram keretében hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatást is segíti.

– Életem egyik legnagyobb vágya, hogy olyan térségben végezhessek önkéntes munkát, ahol ennek nincs hagyománya, és az önkéntesek jelenlétének hatalmas súlya, jelentősége van. Afrikába szeretnék kijutni, és ebben támogatókra, partnerségre a 2013 tavaszán megismert kolozsvári-marosvásárhelyi Halmen Balázsban és az általa alapított kolozsvári Genézius Alapítványban leltem. Hosszabb távú terveim között van, hogy 2014 nyarán, majd a rá következő évben is több hónapot töltsek Kenyában, Rusinga szigetén, amely az afrikai ország legszegényebb, de az erdélyi Halmen Balázs jóvoltából 2010-től már európai önkéntesek által segített térsége. E sziget lakosságának több mint 45 százaléka bizonyítottan HIV-fertőzőtt, a gyermekek legtöbbje (fél)árva, a súlyos méreteket öltött szegénységből egyetlen kitörési lehetőséget csak az oktatás jelenti számukra. Egy magániskola működtetésével, AIDS/HIV-megelőzéssel és farmgazdálkodással foglalkozó Sargy Community Development Groupnál, egy helybéli tanár, Samuel Okomo kezdeményezésére létrejött szervezetben látnék el a jövőben önkéntes munkát az Van egy téglám Kenyában elnevezésű projektum keretében. A gyermekek számára Kenya e térségében az állami iskolákba való bejutás nagyon nehéz, a magániskolák ugyan enyhítenek a súlyos problémán, de létrehozásuk, üzemeltetésük óriási megterhelést jelent a helybelieknek. Sargy legnagyobb büszkesége, a Sargy Education Centre, egy magániskola, amely immár 230 árva, félárva és szegény gyermeknek nyújt oktatási lehetőséget. Jelenleg hat osztályban, sajnos még most is korszerűtlen módszertani ismereteket, elveket követő tanári gárda irányításával zajlik ott az oktatásfolyamat. Mivel a jövőben mesterképzésem során neveléselmélet-tudományi tanulmányokat szeretnék folytatni, úgy érzem, magának a kenyai tanári karnak is segíthetnék majd önkéntes munkámmal, élménypedagógiai ismereteimet is kamatoztathatnám. Az iskola működését csak úgy tudják fenntartani, ha a gyerekek szülei vagy hozzátartozói havonta három eurót fizetnek be tandíjként. A csekélynek tűnő összeg kifizetése azonban igen gyakran jelent problémát a szülőknek, ill. hozzátartozóknak a gyakori szárazság, a hatalmas szegénység és a sok betegség, elhalálozás miatt.

– Te magad is képletes örökbefogadóként felkaroltál egy kenyai kislányt, akinek hozzájárulsz tanulmányai folytatásához jobb életkörülményeket teremtve számára havi tizenöt eurós átutalásoddal.

– Balázs kezdeményezésére, alapítványa szervezésében, adakozó emberek jóvoltából az elmúlt három évben egy önkéntesek lakhatását biztosító ház épült a szigeten, az egykori pléhlemezekből összetákolt magántanintézmény helyett 2013 októberében korszerűbb, biztonságosabb téglaépületet emeltek, ahol Florence és társai emberhez méltóbb körülményeket között tanulhatnak. A Sargy Education Centre iskola tanulóinak taníttatását bárki támogathatja, ennek módozatairól a www.facebook.com/kenya2011 oldalon és a www.kenya.ce-romania.com honlapon lehet tájékozódni. Egy gyerek havi 15 eurós támogatása fedezi a tanuló étkeztetését, egyenruháját és sportfelszerelését, iskolai felszerelését, és jut belőle az iskola működtetésére, vagyis a tanárok és személyzet fizetésére, az iskola és a farm karbantartására. Terveink szerint 2014 tavaszán a Genézius Alapítvány képviselői, Halmen Balázs és társai ellátogatnak majd Szegedre és Vajdaságba is, ahol ismertetik az örökbefogadási projektumot – foglalta össze Emese.