2024. május 8., szerda
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁRUNK

Otthon maradunk

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Hol szilveszterezik?

A kedvünk, a kínálat vagy a pénztárcánk határozza meg, hogy hol töltjük az év utolsó napját? A kedvünk mondatja velünk, hogy maradjunk otthon és ne vonuljunk ki a városunk főterére? Ha arra gondolunk, hogy városaink főterén egyre szegényesebb programmal búcsúztatják az évet, akkor talán el is fogadható a magyarázat. Meg persze nem is lakik mindenki olyan helyen, ahol összejövetelt szerveznek valamilyen köztéren. Másrészt a tereken való szilveszterezés valóban nem kerül pénzbe, de nem mindenki viseli jól a petárdapufogást és a hideget.

De a kedvünk miatt nem megyünk el szilveszteri bálba vagy szervezett buliba sem, baráti társaságba sem, nincs kedvünk elutazni sem, vagy inkább a pénztárcánk miatt választjuk az otthoni szilveszterezést? Az otthon, családi körben, legtöbb esetben bizonyára televíziózva eltöltött este és a városok terére való kilátogatást leszámítva ugyanis az óév búcsúztatása nem olcsó mulatság.

Az otthoni szilveszterezések után a rangsorban fej fej mellett a házibuli és szórakozóhelyek szervezett mulatságai állnak. A házibuli szervezése egyszerűnek tűnik, még mindig olcsóbb is valamennyivel, mint a szórakozóhelyeken szervezett bulik belépőjegyei, bár az is igaz, hogy ma már nem csak úgy lazán rittyentünk egy házibulit, hiszen a házibulizás költségei is szinte megközelítik a szórakozóhelyeken szervezett rendezvények belépődíjait. A szabadkai kínálatok szerint szervezetten, szórakozóhelyen legolcsóbban 2500 dinárért/fő szilveszterhetünk, de van 5500 dináros, fejenkénti belépőjegy is. Újvidéken szintén 30 és 60 euró között mozognak a szilveszteri jegyárak. Nem beszélve arról, hogy aki szilveszterezni készül, talán ruhát is vásárolna, alkalmi frizurát is csináltatna, és bele kell számolni a helyszínre jutás költségét is. Meg persze, az sem mindegy, hogy a szórakozóhelyek zenei kínálata mennyire vonz bennünket, hiszen órákat kell eltölteni az adott szórakozóhely adott zenekarával, lemezlovasával, s hiába tudnánk kifizetni a belépőjegyet, ha a zenei ízlésünknek egyáltalán nem felel meg az adott rendezvény zenéje.

Válaszadóink közül jóval kevesebben mondják azt, hogy néhány napos kirándulásra utaznak. Van arra példa, hogy baráti társaságok szervezik meg az utat maguknak, de aki elutazni szeretne és teszem azt egy világváros terén ünnepelni, az például az interneten kedvezményes árú kínálatokat is találhat. A szerbiai, termékeket, szolgáltatásokat akciós áron hirdető internetes oldalakon egymást érik az ajánlatok ezekben a napokban: Berlin 130 euró, Bécs 79 euró, Velence 85 euró, Budapest 20 euró... És bár ez pénztárcakímélő megoldásnak tűnik, talán mégsem annyira, hogy emberek tömegei induljanak útnak. Bár az is igaz, hogy ezek nem pár órás kikapcsolódások, hanem 2-3 napra szóló utazások.

Mert valószínűleg olvasóink közül is sokan feltették már a kérdést: miért kell egy estéért ennyi pénzt kiadni? Miért kell görcsösen ünnepelni, jókedvet erőltetni magunkra csak mert éppen a naptárunk utolsó lapjához érkeztünk? Hiszen holnap ugyanolyan nap következik, csak éppen más lesz a dátum. Egyáltalán: kötelező-e szilveszterezni? De ugyanakkor meg azt is kérdezhetjük: miért ne? Hiszen sokan nyaralni sem járnak, nem költenek éttermes ebédekre, talán mozira, színházra sem, nem mozdulnak ki otthonról egész évben, és gondolhatják úgy, hogy legyen hát ez az egy este más, legyen megérdemelt az ünneplés, ne legyen sajnálva a rá költött pénz.

A körkérdésünkre választ adó olvasóink majdnem háromnegyede úgy gondolja, hogy mégis inkább otthon, családi körben ünnepel. Vajon azért, mert egyszerűen nem is akar társaságban, szórakozóhelyen, bálban lenni ezen az estén, vagy azért, mert valóban nem teheti meg, hogy ezek valamelyikén legyen? Annak tudatában, hogy sokan pénzügyi gondokkal küzdve kénytelenek az ünnepekre készülni, a karácsonyfa alá vett ajándékok után vajon maradt-e rávaló, hogy ne otthon ünnepelhessük meg az év legbolondosabbnak mondott napját?