2024. április 26., péntek

A szerb pravoszláv egyházfő Magyarkanizsán

A szerb egyházfő, Irinej pátriárka vasárnap kereszteléssel egybekötött szentmisét celebrált Magyarkanizsán a Szent Mihály pravoszláv templomban. Őszentsége néhány nap leforgása alatt immár második alkalommal látogatott a községbe. Ezúttal a többi között egészségügyi problémái miatt érkezett a városba, hogy a gyógyfürdőben nyerje vissza egészségét. A vasárnapi szentmisén a város elöljáróságai is részt vettek, köztük Nyilas Mihály polgármester is, aki örömét fejezte ki Irinej pátriárka látogatása kapcsán.

A polgármester és az egyházfő a közös sajtóértekezleten (Fotó: Puskás Károly)

A polgármester és az egyházfő a közös sajtóértekezleten (Fotó: Puskás Károly)

– Nagy megtiszteltetés ez mindannyiunk számára, hogy a pravoszláv egyházfő községünkben tartózkodik, s már másodszor, először Martonoson, most pedig Magyarkanizsán tartott istentiszteletet. Községünkben nagy megbecsülést élvez nemcsak a pravoszláv, hanemaz összeskeresztény egyház. A pravoszláv templomot nemrégiben újítottuk fel, ez pedig az önkormányzat, az egyház és a köztársasági minisztérium összefogásának köszönhető. Új márványpadlót kapott ez a gyönyörű templom, és reméljük, hogy a munkálatok folytatódnak a jövőben, mivel sok a teendő még az épület felújítását illetően – mondta Nyilas Mihály.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy az orvosok gondossága és a kanizsai gyógyvíz is hozzájárul az egyházfő mielőbbi gyógyulásához.

A pátriárka arról számolt be, hogy kellemes, barátságos légkör fogadta a városban, s azt mondta, az itt élők, nemzeti és vallási különbözőségeik ellenére, elsősorban a hasonlóságokat, a békét és a szeretetet hirdetik.

– Másodszor vagyok itt ezen a gyönyörű tájon, és nagyon kellemes és barátságos a légkör. Ebben a térségben pravoszlávok, katolikusok és protestánsok is élnek, de mindannyian keresztények vagyunk, ugyanaz az evangéliumunk, s nagyon sok dogmánk és erkölcsi tanításunk megegyezik. Joggal mondhatjuk, hogy testvérekként kellene élnünk és tisztelnünk egymást. Nemcsak mi, keresztények, hanem az emberek általában. Kérdem, hogy mindazok, akik bevallásuk szerint Isten tanításai szerint élnek, hogyan tudják szeretni Istent, ha gyűlölik a saját testvéreiket, saját barátaikat és saját szomszédjaikat? Csakis úgy tudjuk kifejezni Krisztus iránti szeretetünket, ha szeretjük és tiszteljük egymást, az embereket és a természetet egyaránt – mondta Irinej pátriárka Magyarkanizsán.